Klima-lavbundsprojekt Krage­lund Mose

Naturstyrelsen er ved at gennemføre et lavbundsprojekt i Kragelund Mose på 360 ha. Projektet realiseres som et statslig klima-lavbundsprojekt i samarbejde med Vejen Kommune. Projektet bidrager til at reducere CO2 udledningen til atmosfæren. Samtidig vil projektet understøtte andre positive effekter i forhold til natur, miljø og biodiversitet.

Projektbeskrivelse

Mindre CO2 og mere sammenhængende, varieret og dynamisk natur

Beregninger viser at projektet i Kragelund Mose vil bidrage til en samlet reduktion på ca. 6.450 tons CO2-ækvivalenter/år. Ekstensiveringen af projektområdet samt projektets tiltag vil også bidrage med samlet kvælstofreduktion til Vadehavet på 15 tons/år.

I projektet vil der ske en ændring af områdets afvanding ved at sløjfe eller hæve bunden i områdets mange grøfter og dræn. Derudover ekstensiveres landbrugsdriften på alle marker i projektet. Det betyder at området bliver mere vådt og at CO2 tilbageholdes i jorden.

Mere sammenhængende, varieret og dynamisk natur

Kragelund Mose er en hedemose, hvor der tidligere har været gravet og skrællet tørv. Der er også en del opdyrkede arealer, som er tidligere mose. De tilbageværende mosearealer indeholder en del naturværdier, som f.eks. planten otterandet ulvefod. Ved realisering af projektet vil den eksisterende natur i området blive mere sammenhængende og der vil blive mulighed at mosen udvikler sig i en mere varieret og dynamiske retning, fordi arealerne bliver vådere.

 

På de marker som indgår i projektet ophører omlægning, gødskning og sprøjtning og vandstanden hæves.

Det betyder, at arealerne over tid vil udvikle sig til moser og enge, så Kragelund Mose igen vil være et stort sammenhængende moseområde.

Jordfordeling afsluttet

Den 1. november 2024 blev der afsagt kendelse i den anden og sidste jordfordeling i projektet. Alle lodsejere inden for projektområdet har skrevet under på en projektaftale. Dermed er grundlaget på plads for at projektet kan gennemføres.

 

Alle lodsejere som ønsket at deltage i projektet, har enten fået en engangserstatning og beholdt jorden eller at indgået i jordfordeling og erhvervet sig erstatningsjord i nærheden af undersøgelsesområdet.

 

Ved at klikke her, kan i se et indslag om sidste jordfordeling.

 

Næste stop - Anlæg

Anlægsfasen forventes sat i gang i august 2025. Forud for anlægsfasen skal projektet detailprojekteres og myndighedsgodkendes, bl.a. skal Vejen Kommune give en tilladelse efter vandløbsloven og dispensation efter naturbeskyttelsesloven.

Fakta

Projekttype: Klima-lavbund

Periode: 2023-2025

Projektareal: 360 hektar

Projektforløb

Kort over projektområdet

De røde linjer markerer projektområdet

Kontakt

Simon Fly-Petersen
AC Fuldmægtig
Naturstyrelsen Vadehavet
mail: sifly@nst.dk
tlf.: +45 61 92 11 16

Nyheder om klima-lavbundsprojekter