Projektet finansieres af nationale midler og er med til at understøtte målet om at reducere Danmarks udledning af skadelige drivhusgasser med 70% frem mod 2030.
Det er Naturstyrelsen, der står for projektet, og det vil kun blive gennemført, hvis der er opbakning til projektet fra lodsejerne i området.
Projektområde
Langstrup Mose lå i stenalderen i bunden af Nivå Fjord og er et af de største lavbundsområder i Nordsjælland.
Langstrup Mose er beliggende i Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune vedtog i 2021 at igangsætte et ambitiøst naturprojekt med titlen Nivå Engfjord. Målsætningen er at skabe ét stort samlet naturområde, hvor et vådområdeprojekt for Langstrup Mose er et af delmålene.
Projektområdet afgrænses mod øst af Helsingørmotorvejen, mod syd af Nivå Å, mod vest af åbne arealer og mod nord af landsbyen Langstrup.
Området er drænet og består af en mosaik af enge, moser, småplantninger og dyrket land. I projektområdet er 30-50 % af arealerne kortlagt beskyttet natur (NBL §3) og der er flere rørlagte og udrettede vandløb, herunder Nive Å, Langstrup Å, Dageløkke Å og Langstrup Mosevandløb.
Langstrup Å er omfattet vandområdeplanlægning og der skal gennemføres indsatser som genslyngning, udlægning af gydegrus og plantning af træer i 2024.
Projektområdet gennemskæres af højspændingsmaster til luftledninger, som er en del af strækning mellem Stasevang og Teglstrup. Energinet har besluttet at nedtage masterne og erstatte ledningerne med kabler i jorden inden for en kortere årerække.
I området, på adressen Langstrup Mose 1, holder flere foreninger til. Det er blandt andet Langstrup Aktivitetscenter for Jagt og Natur, herunder Langstrup Flugtskydebane samt Nordsjællands Fjernstyringsklub.
Oversigtskort over projektområdet, som udgør ca. 250 ha.
Oversigtskort over det oprindelige undersøgelsesområde, som udgør ca. 450 ha.
Forundersøgelse
Forud for realisering af et klima-lavbundsprojekt skal der indledende foretages to forundersøgelser, den ejendomsmæssige forundersøgelse og den teknisk og biologisk forundersøgelse.
Teknisk - og biologisk forundersøgelse
Forundersøgelsen har til formål at afdække de tekniske og biologiske forhold, så der er et tilstrækkeligt oplyst grundlag til at vurdere, om projektet kan realiseres.
Den teknisk -og biologiske forundersøgelse er påbegyndt i efteråret 2023 og forventes afsluttet umiddelbart efter sommerferien 2024.
Ejendomsmæssig forundersøgelse
Hvis lodsejere inden for undersøgelsesområdet ønsker at deltage i projektet, er der mulighed for at få en engangserstatning og beholde jorden eller at indgå i en jordfordeling og erhverve sig erstatningsjord i nærheden af undersøgelsesområdet.
Den ejendomsmæssige forundersøgelse er gennemført af Naturstyrelsen i foråret 2024.
Mulige projekttiltag
Den teknisk -og biologiske forundersøgelse vil redegøre for mulige projekttiltag. Projekttiltagene vil som udgangspunkt gøre arealerne vådere ved eks. sløjfning af dræn og grøfter. Mulighed for genslyngning af Langstrup Å, åbning af rørlagte å-strækning samt overrislingszoner undersøges også.
Lidt om gennemførsel
En eventuel gennemførsel af projektet vil bero på frivillighed fra de deltagende lodsejeres side. Klima-lavbundsprojekt vil skulle realiseres ved at gennemføre en jordfordeling, hvor der er mulighed for at samle arealer og tilbyde lodsejerne erstatningsjord for den landbrugsjord, der vil skulle udtages fra drift i projektområdet. Lodsejerne tilbydes køb, salg, bytte af jord eller alternativt en engangskompensation.
Senere skal der gennemføres en mere detaljeret planlægning af de arbejder, som vil skulle udføres i området i forbindelse med gennemførelse af projektet.
Fakta
Projekttype: Klima-lavbundsprojekt - Forundersøgelse
Periode: 2023-2024
Projektareal: 250 ha.
Økonomi: 2 mio. kr.
Projektforløb
Kontakt
Lise Vølund
Projektleder
Naturstyrelsen Nordsjælland
Mail: lisvo@nst.dk