Projektet
Projektets primære formål er at reducere drivhusgasudledningen ved at udtage kulstofrige lavbundsjorder af landbrugsdrift og hæve vandstanden i engområdet.
Med forundersøgelsen tages der udgangspunkt i et klima-lavbundsprojekt og det er målet, at der kan skabes et samlet projekt, der som helhed og med de samme indsatser kan opnå flere synergieffekter.
Klima-lavbundsprojektet kan således bidrage til at:
- Opnå CO2-tilbageholdelse
- Forsinke og tilbageholde vand i moseområdet, der via Nivå afvandes til Øresund
- Øge biodiversiteten
- Underbygge udvikling af sammenhængende natur
Det er Naturstyrelsen, der står for projektet, og det vil kun blive gennemført, hvis der er opbakning til projektet fra lodsejerne i området.
Området
Langstrup Mose lå i stenalderen i bunden af Nivå Fjord og er et af de største lavbundsområder i Nordsjælland.
Langstrup Mose er beliggende i Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune vedtog i 2021 at igangsætte et ambitiøst naturprojekt med titlen Nivå Engfjord. Målsætningen er at skabe ét stort samlet naturområde, hvor et vådområdeprojekt for Langstrup Mose er et af delmålene.
Projektområdet afgrænses mod øst af Helsingørmotorvejen, mod syd af Nivå Å, mod vest af åbne arealer og mod nord af landsbyen Langstrup.
Området er drænet og består af en mosaik af enge, moser, småplantninger og dyrket land. I projektområdet er 30-50 % af arealerne kortlagt beskyttet natur (NBL §3) og der er flere rørlagte og udrettede vandløb, herunder Nive Å, Langstrup Å, Dageløkke Å og Langstrup Mosevandløb.
Projektområdet gennemskæres af højspændingsmaster til luftledninger, som er en del af strækning mellem Stasevang og Teglstrup. Energinet har besluttet at nedtage masterne og erstatte ledningerne med kabler i jorden inden for en kortere årerække.
I området holder flere foreninger til. Det er blandt andet Langstrup Aktivitetscenter for Jagt og Natur, herunder Langstrup Flugtskydebane samt Nordsjællands Fjernstyringsklub.
Forundersøgelse
Forud for realisering af et klima-lavbundsprojekt skal der indledende foretages to forundersøgelser, den ejendomsmæssige forundersøgelse og den teknisk og biologisk forundersøgelse. Begge forundersøgelser er gennemført i 2024.
Et muligt projektforslag blev præsenteret for lodsejerne i juni 2024.
Gennemførelse af projektforslaget vil resultere i en reduktion på 2.679 tons CO2-ækv./år, hvilket svarer til en arealspecifik drivhusgasreduktion på ca. 11 tons CO2-ækv./år/ha projektareal.
Ekstensiveringen af landbrugsdriften i projektområdet samt øvrige tiltag vil betyde, at projektets samlede kvælstofreduktion vil udgøre 6.519 kg N/år til gavn for Øresund.
I forbindelse med projektforslaget er der arbejdet med en række tiltag, som har til formål at skabe en mere naturlig afvandingstilstand.
Det omfatter bl.a. sløjfning af dræning, tildækning af grøfter, omlægninger og slyngninger af vandløb, og bundhævninger i vandløb, således at vandspejlet bliver mere terrænnært. Af hensyn til den fremtidige færdsel i området etableres en række rørbroer og spange og rekreative stier og adgangsveje sikres.
De fugtigere forhold ved både sommer- og vintermiddel vil være til gavn for områdets padder og betyde flere steder med fritstående vand, som vil kunne benyttes som yngle- og rastested.
Forundersøgelsen viser således, at der er et potentiale for at gennemføre et klima-lavbundsprojekt i området. Se forundersøgelsesrapporten i dokumentarkivet nedenfor.
Lidt om gennemførsel
En eventuel gennemførsel af klima-lavbundsprojektet i Langstrup Mose vil bero på frivillighed fra de deltagende lodsejeres side.
Projekt vil skulle realiseres ved at gennemføre en jordfordeling, hvor der er mulighed for at samle arealer og tilbyde lodsejerne erstatningsjord for den landbrugsjord, der vil skulle udtages fra drift i projektområdet. Lodsejerne tilbydes køb, salg, bytte af jord eller alternativt en engangskompensation.
Senere skal der gennemføres en mere detaljeret planlægning af de tiltag, som skal udføres i forbindelse med gennemførelse af projektet.
Projektet finansieres af nationale midler og er med til at understøtte målet om at reducere Danmarks udledning af skadelige drivhusgasser med 70% frem mod 2030.
Fakta
Projekttype: Klima-lavbundsprojekt - Realisering
Periode: 2025-2027
Projektareal: 250 ha.
Økonomi: 24 mio. kr.
Projektforløb
Kontakt
Lise Vølund
Projektleder
Naturstyrelsen Nordsjælland
Mail: lisvo@nst.dk
Dokumentarkiv: Teknisk - og biologisk forundersøgelse
Teknisk - og biologisk forundersøgelse Klima-lavbundsprojekt Langstrup Mose
Bilag 1: Oversigtskort med undersøgelsesområdet inkl. vandløbsstationering
Bilag 2: Drænforhold, nuværende forhold
Bilag 3: Længdeprofil, nuværende forhold Nivå
Bilag 4: Længdeprofil, nuværende forhold Langstrup Å
Bilag 5: Længdeprofil, nuværende forhold Dageløkkevandløbet
Bilag 6: Længdeprofil, nuværende forhold Langstrup Mosevandløbet
Bilag 7: Afvanding, nuværende forhold_sommermedian
Bilag 8: Afvanding, nuværende forhold_vintermedian
Bilag 9: Afvanding, nuværende forhold_vintermedianmaksimum
Bilag 10: Afvanding, nuværende forhold_ekstrem
Bilag 11: Arealanvendelse i området ved Langstrup Mose
Bilag 12: Jordbundsforhold i området ved Langstrup Mose
Bilag 13: Oversigtskort, tekniske anlæg ved Langstrup Mose
Bilag 14: Opsamling dialog med Vejdirektoratet ang. Langstrup Mose
Bilag 15: Vejudlæg evt. udvidelse Helsingørmotorvejen ang. Langstrup Mose
Bilag 17: Opsamling dialog med Energinet ang. Langstrup Mose
Bilag 18: Planforhold Langstrup Mose
Bilag 20: Opdateret kulstofkort for Langstrup Mose
Bilag 21: Udtagning af fosforprøver
Bilag 22: Tiltagskort Langstrup Mose
Bilag 23: Oversigtskort projekterede vandløb, Langstrup Mose
Bilag 24: Længdeprofil, fremtidige forhold Nivå
Bilag 25: Længdeprofil, fremtidige forhold Langstrup Å
Bilag 26: Længdeprofil, fremtidige forhold Dageløkkevandløbet
Bilag 27: Længdeprofil, fremtidige forhold Langstrup Mosevandløbet
Bilag 28: Afvanding, fremtidige forhold_sommermedian
Bilag 29: Afvanding, fremtidige forhold_vintermedian
Bilag 30: Afvanding, fremtidige forhold_vintermedianmaksimum