Lerkenfeld Ådal Klima-lavbundsprojekt

I Vesthimmerlands Kommune er et muligt lavbundsprojektområde i Lerkenfeld Ådal blevet forundersøgt. Det væsentligste kriterium for, at starte et projekt, er jordens indhold af kulstof og dermed muligheden for, at reducere udledningen af CO2 fra de drænede og/eller dyrkede arealer. I perioden 2017-2018 blev der gennemført en teknisk-, biologisk og ejendomsmæssig forundersøgelse. Konklusionen på daværende tidspunkt blev dog, at der ikke var grundlag for at søge om realisering af projektet. Dette skyldtes bl.a. fosforudledning. Den tidligere forundersøgelse kan tilgås her: https://naturstyrelsen.dk/ny-natur/lavbundsprojekter/lerkenfeld-aadal-lavbundsprojekt-forundersoegelse I 2024 er projektet genoptaget, med henblik på realisering. Det skyldes nye beregningsmetoder af nærringsstofudledning og -tilbageholdelse, som muliggør, at projektet vil kunne realiseres i dag. I den forbindelse udføres supplerende forundersøgelser og opdatering af den tekniske- og biologiske forundersøgelse, genberegninger af CO2 og kvælstofeffekt mv.

Et Klima-lavbundsprojekt har til formål, at tage kulstofrige, dyrkede/drænede arealer ud af drift og genskabe mere naturlige hydrologiske forhold. Dette resulterer i mere iltfrie forhold, som derved binder kulstof i jorden og reducerer udledningen af drivhusgasser fra arealerne. 

En teknisk- og biologisk forundersøgelse skal afdække bl.a. om der kan opnås tilstrækkelig CO2 reduktion i projektområdet, samtidig med, at forringelser af værdifulde naturtyper og negative påvirkning af sårbare arter undgås, og at der samlet set sker en forbedring af naturforholdene i området.

En ejendomsmæssig forundersøgelse skal afdække lodsejernes interesse for, at deltage i et projekt, da deltagelse er frivillig.  

Undersøgelsesområdet er på ca. 350 ha, hvoraf størstedelen, ifølge kortmaterialet, har et kulstof indhold på min. 12%.  

Der er siden de første forundersøgelser, i 2018, kommet nye modeller til beregning af fosfor og kvælstof, ligesom man i dag kigger på en samlet næringsstoftilbageholdelse fra projektområdet. Dvs. at når projektet kan bidrage med en tilstrækkeligt stor, varig kvælstofreduktion til vandmiljøet, så kan der omvendt accepteres en eventuel mindre, midlertidig udledning af fosfor. 

Fakta

Projekttype: Klima-lavbundsprojekt
Periode: 2024-2027
Undersøgelsesområde: 350 ha
Budget:.38 mio. kr.

Projektforløb

Kort over undersøgelsesområdet

Kontakt

Linda Udklit
Projektleder
Naturstyrelsen Himmerland
mail: liudk@nst.dk 
tlf.: +45 93 59 69 27

Kasper Martens Jakobsen Wind
Jordfordelingsplanlægger
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø
mail: kamawi@lbst.dk 
tlf.: +45 29 42 26 01

 

Nyheder om klima-lavbundsprojekter