Klima-lavbundsprojekt Louisendal

Naturstyrelsen Himmerland vil gennemføre en forundersøgelse i et 309 ha stort område omkring Louisendal Gods i Lindenborg Ådal i Aalborg Kommune. Forundersøgelsen vil undersøge potentialet for et klima-lavbundsprojekt.

Drone-foto fra den våde januar 2024, med Vaarst Sø i forgrunden og Lindenborg Å øverst til højre i billedet.

Projektbeskrivelse

Undersøgelsesområdet

Området er delt i to, nemlig i et område nord for Louisendalvej på 50 ha og et område syd for Louisendalvej på 259 ha. Det sydlige område afgrænses mod syd af den afvandede Vaarst Sø, mod vest af en hovedgrøft og mod nord af en natursti, ”Banestien”. Det nordlige område afgrænses mod vest af banestien, mod nord af privat vej og mod syd af kommunevej. Begge områder afgrænses mod øst af Lindenborg Å.

Opstrøms projektområdet løber Lindenborg Å i et naturligt forløb. Et lille stykke inde i området, nemlig efter Vaarst Sø er åen derimod omlagt i en kanal med dige, Kanalen fortsætter til udløb til Limfjorden. Kanalisering af åen fandt sted allerede sidst i 1700-tallet, hvor Vaarst Sø blev forsøgt afvandet. Området er del af Danmarks største sammenhængende tørvejordsområde, idet det foruden den store Lindenborg Ådal omfatter de tilstødende ådale omkring Øster Å, Haslevgård Å og Skibsted Å, samt fortsætter ud i Lille Vildmose. 

Naturstyrelsen Himmerland vil undersøge muligheden for at genskabe den afvandede Vaarst Sø. Hele den oprindelige sø ligger indenfor projektområdet. 

På historiske kort ligger drængrøfter meget tæt i dele af projektområdet. Dette kan tyde på trykvand i jorden. Trykvandet vil kunne genskabe sjældne naturtyper, som kildevæld, måske kan denne naturtype på længere sigt udvikle sig på projektarealet. 


Kortet er fra høje målebordsblade dvs. fra sidst i 1800-tallet. Det viser, hvor stærkt afvandet området er, drængrøfterne ligger særdeles tæt.

Formål

Formålet med klima-lavbundsprojekter er at reducere tilførslen af ilt til den tørveholdige jord. Det høje tørveindhold i jorden er opbygget over meget lang tid under naturligt våde og iltfattige forhold. Under disse iltfattige forhold sker der en ophobning af organisk materiale i jorden. Ved dræning af jorden, blotlægges tørven og  derved får ilten adgang, det betyder, at nedbrydningen af jordens kulstof-indhold fremskyndes, hvilket udleder CO2 til atmosfæren.Ved at genskabe de naturlige vandstands-forhold ved Louisendal, vil mere CO2 blive tilbageholdt i jorden. Som en sideeffekt vil genetableringen af søen også skabe flere levesteder for plante- og dyrearter.

Fakta

Projekttype: Klima-lavbundsprojekt, forundersøgelse 
Periode: Forundersøgelsen løber fra 2024 til 2025
Undersøgelsesområde: ca. 309 ha
Økonomi: Budget 1,7 mio. kr. til forundersøgelse

Projektforløb

Kontakt

Karen Poulsen
Chefkonsulent
Naturstyrelsen Himmerland
Mail-adresse: kpo@nst.dk
Tlf. +45 22 82 64 55

Nyheder om klima-lavbundsprojekter