Klima-lavbundsprojekt Resenkær

Naturstyrelsen Vestjylland har i perioden 2023-2024 undersøgt muligheden for at gennemføre et klima-lavbundsprojekt i de pumpeafvandede områder ved Resenkær Å og Dynd Å sydvest for Humlum. Forundersøgelserne er sket i dialog med de berørte lodsejere og i samarbejde med Struer og Lemvig kommuner. Projektet er et led i klimaindsatsen på tørveholdige lavbundsjorde og vil samtidig bidrage til at genskabe værdifuld sammenhængende natur i området.

Udsigt over Resenkær pumpelag december 2023

Projektbeskrivelse

Resenkær er et kulstofrigt lavbundsareal, som ligger kystnært ud mod Limfjorden i et stærkt kuperet moræne-landskab ca. fem kilometer nordvest for Struer by.

Projektområdet er afgrænset med udgangspunkt i terrænet, hvor der er tørvejord. Projektområdet løber langs Resenkær Å samt Dynd Å, der begge har udløb til Limfjorden ved Nissum Bredning. Cirka halvdelen af projektområdet afvandes vha. to pumpelag, som har afvandet området siden slutningen af 1950’erne og starten af 1960’erne.

I klima-lavbundsprojekt Resenkær lægges der op til, at der inden for projektområdet på ca. 276 ha etableres en ca. 76 ha stor lavvandet engsø, der skabes ved at slukke for de nuværende pumpestationer i området. Den lavvandede Resenkær Engsø adskilles fuldstændigt fra Resenkær Å, der på lange strækninger genslynges i et terrænnært forløb. Tilsvarende genslynges der større strækninger af Dalgård Bæk og Humlum Bæk. Derudover helt eller delvis sløjfes interne dræn og grøfter.

Ved gennemførelse af projektet er der potentiale til at tilbageholde ca. 5.500 tons CO2-ækv. pr. år. Projektet vil ligeledes have en kvælstoftilbageholdelse på 16.285 kg N/år, hvilket vil være til gavn for Nissum Bredning i Limfjorden.

Derudover vil ekstensiveringen af landbrugsdriften og genskabelse af mere naturlige hydrologiske forhold forbedre naturforholdene i vandløbene og ådalen.

Etableringen af klima-lavbundsprojektet vil bero på frivillighed fra de deltagende lodsejeres side. Økonomiske muligheder for deltagende lodsejere er kompensation, køb og salg eller jordfordeling.

Fakta

Projekttype: Klima-lavbundsprojekt
Periode: 2023-2029
Samarbejdspartnere: Lemvig Kommune og Struer Kommune
Økonomi: 73,4 mio. kr.

Projektforløb

Resenkær Å
Pumpestation ved Resenkær

Kort over forslag til projektområde


Oversigtskort - den røde polygon angiver projektområdet, og de brune nuancer viser, hvor der er tørv.

Kontakt

Anne Gro Thomsen
Projektleder
Naturstyrelsen Søhøjlandet
mail: angth@nst.dk
tlf.: +45 72 54 37 82
mob.: +45 22 88 99 42

Stinna Susgaard Filsø
Projektleder
Naturstyrelsen Vestjylland

Nyheder om klima-lavbundsprojekter