Klima-lavbundsprojekt Starbæk

Naturstyrelsen Blåvandshuk gennemførte i perioden 2023-2024 en forundersøgelse for et muligt klima-lavbundsprojekt i Varde Kommune, tæt på Ølgod og Strellev. Jordfordeling og detailprojektering forventes gennemført i 2024-2026.

Luftfoto

Projektbeskrivelse

Naturstyrelsen Blåvandshuk gennemførte i perioden 2023-2024 en forundersøgelse for et muligt klima-lavbundsprojekt i Varde Kommune, tæt på Ølgod og Strellev. Der blev udført en teknisk-biologisk forundersøgelse, samt en ejendomsmæssig forundersøgelse, som blev offentliggjort ultimo 2024.
Forundersøgelsen blev udarbejdet i samarbejde med Varde Kommune, SAGRO og COWI.
Starbæk er en tidligere højmose i Varde Kommune, hvor der har været gravet tørv i gamle dage. Undersøgelsesområdet startede ud med at være 107 ha, hvoraf 72% af arealet bestod af kulstofholdige jorde.

Området består i dag §3-naturudpegninger og permanent græs, men er i dag stadig hårdt drænet og har også en del jord i omdrift. Dette viser sig blandt andet ved at der er en stor okkerpåvirkning nedstrøms, fra områdets gennemgående vandløb.
Projektets opstart stod Varde Kommune for, hvorefter projektet blev overdraget til Naturstyrelsen Blåvandshuk, som nu har fået udarbejdet en forundersøgelse, der skal kortlægge om projektet er teknisk og ejendomsmæssigt muligt.
Gennem det hidtidige projektforløb har lodsejere været samarbejdsvillige og selv taget initiativ til projektet i ønsket om at gøre noget godt for klima og natur. Forundersøgelsen berører i alt 16 ejendomme, som alle er orienteret om forundersøgelsen og resultaterne.
Forundersøgelsen har vist at et klima-lavbundsprojekt i Starbæk både er muligt teknisk og biologisk, samt lodsejermæssigt, da der har været opbakning til projektet. Projektet er derfor gået videre i næste fase, som er selve realiseringsfasen. 
Projektet estimeres til at fjerne 1045 ton CO2-ækvivalenter/år, som frigives til atmosfæren, svarende til 10,3 ton CO2-ækv/ha/å. Endvidere har projektet en kvælstofeffekt på 39 kg N/ha/år, til gavn for vandmiljøet i Ringkøbing Fjord.
Før anlægsfasen kan opstartes, skal en jordfordeling igangsættes for at kunne imødekomme de ønsker og behov, som enkelte lodsejere har ytret under forundersøgelsen. Jordfordelingen forventes at tage 1 til 2 år.

Udtagning af lavbundsjord

Projektets primære formål er at bidrage til klimamålene, så CO2 udledningen fra jorden bremses og bidrage til oplagring af CO2 på sigt. Dertil vil genskabelsen af mosen højne den eksisterende naturmæssige værdi, samt gøre gavn for biodiversitet. 

Nedenfor er listet nogle af de synergieffekter, som klima-lavbundsprojektet Starbæk kan opnå.

  • CO2-tilbageholdelse og potentiel lagring over tid
  • Forsinke og tilbageholdelse af vand, til gavn for næringsbelastning til vandmiljø
  • Afhjælpe okkerproblematik i området
  • Øge biodiversiteten samt underbygge udvikling af sammenhængende natur
  • Klimatilpasning
  • Rent vandmiljø og drikkevand

Forundersøgelsen omfatter beregninger af forventet effekt i forhold til reduktion af udledningen af CO2 samt N og P jf. de kriterier til forundersøgelse angivet i BEK nr. 1206 af 26/09/2023. Effekterne kan findes i den tekniske forundersøgelse på denne side.

Fakta

Projekttype: Klima-lavbundsprojekt - realisering
Periode: 2023 - 2027
Undersøgelsesområde: 101 ha
Økonomi: 9,59 mio. kr.

Projektforløb

Kort over projektområdet

Historisk kort

Kontakt

Charlotte Brown Petersen
Projektleder
Klima-lavbund
mail: chbrp@nst.dk 
tlf.: +45 2141 8602

Nyheder om klima-lavbundsprojekter