Kastbjerg Ådal

Naturgenopretningen i Kastbjerg Ådal – Danmarks længste rigkær - blev gennemført i perioden 2007-2017.

Kastbjerg Ådal er et smukt naturområde syd for Mariager Fjord. Ådalen er udpeget som habitatområde (Natura2000), særligt på grund af sine usædvanligt rige forekomster af den relativt sjældne naturtype "rigkær", samt de mange kalkholdige kilder, der formelig vælder frem langs kanten af ådalen.

Et område på over 500 ha i den centrale del af ådalen, mellem Hem/Dyrby Krat og Kastbjerg, blev i 2006 udvalgt som indsatsområde under den Særlige Vand- og Naturindsats, finansieret af den såkaldte "Miljømilliard".

Kastbjerg Å har udløb i Mariager Fjord. Projektområdet er angivet med rødt. Her danner åen skel mellem Mariagerfjord og Randers kommune. (Se detaljerede kort under delmål).

Formål med projektet

I 2007 satte Naturstyrelsen gang i et projekt, med det mål at samle det man kan kalde for Danmarks længste rigkær og fremme plejen af den værdifulde natur i ådalen. Projektet skulle demonstrere, hvordan man skaber grundlaget for at leve op til vores forpligtelser til at sikre og forbedre forholdene for de mange planter og dyr, der er knyttet til denne smukke naturtype, der er i tilbagegang mange steder. Et andet væsentligt fokus i projektet var at forbedre den fysiske tilstand i Kastbjerg Å samt i en række af dens små og store tilløb.

Hidtil dyrkede arealer i habitatområdet skulle ekstensiveres, bl.a. ved etablering af våde enge.

Endelig var det et væsentligt mål med projektet at forbedre adgangsmulighederne for offentligheden i ådalen.

Realisering af projektet

De vigtigste aktører i naturgenopretningen har været de landmænd, der ejer jorden, små som store samlet betegnet som lodsejere. Hele projektet er baseret på frivillige aftaler med de involverede lodsejere. En væsentlig del af projektet har derfor bestået i at føre dialog med lodsejerne for at finde frem til det bedste grundlag for den fremtidige pleje af ådalen.

Naturstyrelsen har haft projektansvaret, og har under hele forløbet arbejdet tæt sammen med de to involverede kommuner, Randers og Mariagerfjord.

Projektbeskrivelse

I projektet har der været særlig fokus på at beskytte og sikre den nuværende forekomst af rigkær samt give grundlag for en udbredelse af deres levesteder. Pleje med afgræsning eventuel i kombineret med slæt er vigtig for at modvirke tilgroning, der kan udkonkurrere de følsomme plantesamfund i rigkærene.

Gennem to århundreder har jorden i Kastbjerg Ådal været opdelt på mange ejere. Det har med tiden betydet, at de enkelte jordstykker i mange tilfælde har været for små til, at det har kunnet betale sig at opretholde den historiske drift med høslæt eller afgræsning. Derfor var dele af ådalen og de smukke rigkær truet af tilgroning.

Gennem en særdeles omfattende jordfordeling, der har strakt sig over seks år (2007 -2013), er det lykkedes at samle store dele af engene hos de landmænd, der har interesse for at drive naturpleje. Det har været et stort puslespil at gennemføre jordfordelingen, der førte til at antallet af lodsejere i det 500 ha store projektområde blev reduceret fra ca. 120 til 35, og mulighederne for at udføre en sammenhængende pleje med afgræsning af de udbredte rigkær i ådalen blev derved markant forbedret.

For at fremme afgræsningen blev sammenlægning af engjorde i jordfordelingen fulgt op af en omfattende nyhegning. Der er sat mere end 30 kilometer hegn i ådalen og mange steder er der anlagt nye rørbroer over grøfter, for at sikre bedre passage for både dyr og dyreholder rundt i de store enge.

Fakta

Projekttype: Særlig Vand- og Naturindsats (SVNI)
Indsatsområde: Central Limfjord
Periode: 2007-2017
Projektareal: 500 ha
Økonomi: 50 mio kr.

Projektforløb

Offentlig adgang

Projektleder

Kjeld Lundager Jørgensen

Kontakt

Naturstyrelsen Himmerland
him@nst.dk
7254 3900