Claus er nummer 100 på de 10 spir

God planlægning, en stor portion vilje samt opbakning og selskab af skiftende familiemedlemmer fik 36-årige Claus Tychsen Sandemand igennem de 10 bedste mountainbikespor på statens naturområder i hele landet.

Fotos og video: Claus Tychsen Sandemand

- At gennemføre selve sporene var faktisk det mindste af det. Den bedste ting ved at cykle igennem alle 10 Spir har været at opleve Danmarks meget forskelligartede natur med familien. Det er virkelig en god anledning til at komme rundt i landet og se noget, man ellers ikke lige ville have prioriteret at komme forbi.

Sådan lyder det fra 36-årige Claus Tychsen Sandemand fra Aalborg, der blev lokket op på en mountainbike af en kollega i 2011 og siden har været bidt af at køre ture på den terrængående jernhest.

Han er nummer 100 på De 10 Spirs egen Hall of Fame og har dermed papir på at have gennemført Naturstyrelsens eget bud på de 10 bedste mountainbikespor i Danmark. En bedrift der tæller 250 kilometer og som varierer i sværhedsgrad både teknisk og fysisk.

Turen begyndte i Rold Skov i maj 2018, og han har flere gange undervejs fået følgeskab af skiftende familiemedlemmer – både sønnen, hustruen, Claus’ yngre brødre og hans forældre har kørt på hjul af hinanden på sporene.

 

Fakta: De 10 Spirs Hall of Fame

 • Antal gennemførte: 100
 • Første rytter: Ole Mellergaard, Kokkedal (2012)
 • Yngste rytter: Frederik Ahlers Holdt, Ansager (2014, 11 år)
 • Hurtigst gennemførte: Lige under tre døgn
 • Langsomst gennemførte: Knap fire år

Se hele listen, og hvordan du bliver optaget i Hall of Fame

Ud over De 10 Spir har Naturstyrelsen en lang række kortere mountainbikeruter i de øvrige statslige skove og naturområder. Dem kan man finde på Ud-I-Naturen kortet:

Find mountainbikeruter

- Det ville aldrig have kunnet lade sig gøre uden opbakning fra hjemmefronten, og det har også været en stor motivationsfaktor, at det var noget, vi kunne gøre i fælleskab. Derfor planlagde jeg at tage sporene en for en, når vi i forvejen havde en familietur i kalenderen. Vi har også planlagt vores ferier i forhold til sporenes placering, siger Claus Sandemand.

På den måde kunne familien nyde det spektakulære syn af Møns Klint sammen for første gang. Blåbjerg Klitplantage blev også tilbagelagt i forlængelse af en sommerhustur til Vesterhavet forrige efterår, og der blev sat flueben ved Almindingen på Bornholm i forbindelse med en sommerferie.

Netop Bornholm gjorde et stort indtryk på hele familien. Her kunne sønnen Noah på dengang tre år køre side om side med farmand på øens børnevenlige grønne spor. Det samme gjorde sig gældende i Rold Skov, hvor sønnen gav sig i kast med stedets teknikbane.

Claus Sandemand er for nyligt blevet far igen, og han indrømmer da også gerne, at han ikke ville have noget imod det, hvis han smittede arvingerne med lidt af sin egen begejstring for mountainbikesporten.

- Jeg kunne sagtens forestille at køre de 10 Spir igen, når mine børn bliver lidt større – hvis de altså gider at tage med.

Claus’ tip til andre, der overvejer at gennemføre De 10 Spir

 • Sørg for opbakning fra hjemmefronten og gør det til et familieprojekt.
 • Læg en plan inden for en overskuelig tidsramme – hvis der går for lang tid imellem spirene, risikerer du at miste gejsten.
 • Tag de lange spir som fx Klosterplantagen (50 km) i sommerhalvåret.

Diplomoverrækkelse

Claus har fået overrakt et diplom for sin indsats den 7. februar i Rold Skov, som også er det spir han begyndte med tilbage i 2018.

Foto: Naturstyrelsen

Fakta: De 10 Spir

De 10 Spir er Naturstyrelsens eget bud på de ti bedste mountainbikespor i Danmark på statens naturområder. Ruterne på De 10 spir er udvalgt for deres forskellighed og deres storslåede natur. De varierer i sværhedsgrad – både teknisk og fysisk – men fælles for dem er, at de er afmærkede, udarbejdet specielt til mountainbikekørsel og hovedsageligt består af smalle spor, også kaldet singletrack.

De 10 områder med mountainbikeruter ligger i Rold Skov, Almindingen, Klosterheden, Klinteskoven, Hareskoven, Svinkløv Klitplantage, Nordskoven, Blåbjerg Klitplantage, Bidstrup Skovene og Store Dyrehave/Tokkekøb Hegn.

 • Tilsammen tilbyder De 10 Spir mere end 250 kilometer ruter i statsskove.
 • Sporene er hver på mellem fem og 50 kilometer.
 • Det længste spor er i Klosterheden Plantage ved Lemvig og strækker sig over 50 kilometer.
 • Det korteste spor er en meget stejl rute i Rold Skov på 450 meter.
 • Alle ruterne på De 10 Spir har farver, som viser, hvor svære de er.
 • Blå mountainbikespor er lette, røde spor er middel og sorte spor svære.


Læs mere om ruterne: De 10 spir