Sommerferie i Danmark: Tag på safari i naturen

Kraftige bisoner, imponerende krondyr og svævende havørne. Der er masser af muligheder for at møde Danmarks svar på ”The Big Five” på de statslige naturområder, hvis bare du kigger godt efter. Et nyt site guider til, hvor du kan opleve dem.

Du behøver ikke sidde mange timer i en flyver for at tage på safari. Faktisk er der flere steder i den danske natur, hvor du helt gratis kan opleve pelsede pattedyr og store rovfugle boltre sig til lands, til vands og i luften. 

På et nyt website har Naturstyrelsen samlet sit bud på Danmarks svar på ’The Big Five’. Her guider de til, hvor du kan være heldig at se vilde heste, krondyr, bison, spættet sæl og havørne i de statslige naturområder. 

- Vi er rigtig mange, der holder sommer i Danmark. Det er en oplagt mulighed for at komme rundt i vores fælles natur, der byder på overraskende store oplevelser, der sagtens kan nydes på afstand. Det bliver kun endnu mere spændende, hvis man ved, hvad man skal kigge efter derude. I jagten på et glimt af en af Danmarks store dyr vil man automatisk komme på opdagelse i skov, det åbne land og langs de danske kyster, siger miljøminister Lea Wermelin. 

Et af stederne i Naturstyrelsens safari-guide er Sydlangeland, hvor omkring 50 vilde heste plejer naturen til glæde for en lang række dyr og planter, der er afhængig af helt kort græs og sollys. Hestene af racen exmoor-pony klarer sig selv året rundt med minimal menneskelig indblanding og er for længst blevet en turistattraktion. 

Også i Skinbjerglund og Lindenborg Ådal nord for Rold Skov og Ulvshale på Møn græsser de hårdføre heste statslige arealer hele året rundt. 

Sværvægtere og flyvende døre

På Bornholm kan du være heldig at møde et andet stort pattedyr med et gevaldigt korpus. Den europæiske bison blev i 2012 genudsat i Almindingen som forsøg på at skabe en mere mangfoldig natur. Med deres græsning, gnav, rumsteren og tramp skaber bisonerne en helt særlig dynamik i skovens planter, træer og jordbund. 

Flere steder i de statslige naturområder kan du relativt nemt få øje på et andet dyr, der fylder godt i landskabet. Danmarks største hjorteart, krondyret kan nå en kampvægt på over 250 kg, og en af landets største bestande af kronvildt findes ved Oksbøl i Vestjylland. 

- Jeg tror, at rigtig mange af os i denne tid får øjnene op for alle de naturperler, der ligger lige for næsen af os. Vi behøver ikke transportere os selv mange kilometer væk i en flyver eller i en varm bil for at se store vilde dyr hen over sommeren, og det bliver kun sjovere, hvis der er nogen at dele det med, siger Lea Wermelin. 

På din danske safari kan du med fordel også rette kikkerten mod himlen og nyde synet af den imponerende havørn, der er genindvandret i Danmark de seneste 25 år. Nordeuropas største rovfugl går også under navnet ”den flyvende dør” på grund af dens brede og næsten firkantede vinger og kan især spottes på Lolland, Falster, Møn, Midt- og Sydsjælland og Sydfyn. 

Det samme kan spættet sæl, hvor Avnøs kyster er nogle af de bedste steder at tage opstilling med kikkerten. Her kan man på en god dag tælle over 150 sæler på stenene i fjorden. 

Danmarks big five:

På et nyt website kan du læse mere om de forskellige vilde dyr, og hvor i landet du kan være heldig at se dem. Her kan du også komme i ”wall of fame”, hvis du kan sætte kryds ved alle fem arter. Arterne er valgt efter, at de er nemme at se på afstand. Flere af arterne kan ses over hele landet.

Tag hensyn til dyrene

Husk at det er vilde dyr. Hold god afstand til dem, så du ikke forstyrrer dem. Nyd dem gennem en kikkert eller kameralinse og undgå at fodre dem.
Enkelte områder kan være lukket for offentlighedens adgang for at give ro i yngletiden. 

Se mere her: nst.dk/safari

Yderligere oplysninger:

Presserådgiver Peter Kondrup Maul, tlf. 51 71 63 20, e-mail: petkm@mfvm.dk 
Pressechef Lillan Clemmensen, Naturstyrelsen, tlf. 91 35 69 97, e-mail: licle@nst.dk