Tril op ad Råbjerg Mile

15-07-2021

Kørestolsbrugere og folk med rollator kan opleve Danmarks største vandreklit, når Naturstyrelsen i næste uge lægger køreplader ud i sandet.

For 14. år i træk bliver det muligt for kørestolsbrugere og folk med rollator at få adgang til det fascinerende nordjyske ørkenlandskab, Råbjerg Mile.

- Igen i år er der rigtig mange, der holder ferie i Danmark. Derfor er det ekstra oplagt, at vi igen lægger køreplader ud, så endnu flere kan nyde den fantastiske udsigt fra milens top, siger Jesper Blom Hansen, skovrider ved Naturstyrelsen Vendsyssel.

Her lyder anbefalingen at komme tidligt eller sent på dagen, hvis man vil undgå den værste trængsel.

Kørebanen er 350-400 meter lang, hvilket betyder, at man kan komme så højt op i sandmasserne, at man får fornemmelsen af være midt på Skagen Odde. Herfra kan man se både Skagerrak og Kattegat, da vandreklitterne er de højeste punkter på Skagens Odde.

Sandet bestemmer

Råbjerg Mile er en af de største af sin art i Europa. Milen er en miniørken på over én kvadratkilometer, og det højeste punkt er cirka 40 meter over havet. Alene størrelsen gør milen mange besøg værd. At vandreklitten også bevæger sig omkring 25 meter hvert år, gør blot stedet endnu mere interessant.

- Der er mange, der spørger os, hvorfor vi ikke lader kørepladerne ligge, så folk kan benytte dem hele året rundt. Hvor end vi gerne ville, så kan det desværre ikke lade sig gøre, fordi banen sander til i løbet af ganske kort tid, når vinden bliver for kraftig. Banen bliver jævnligt tilset i de dage, den ligger her. Og selvom det kun drejer sig om 4-5 dage, skal vi af og til feje eller skovle pladerne fri for sand. Det er jo vinden og sandet, som bestemmer herude i det dynamiske ørkenlandskab, siger Jesper Blom Hansen.


Kørepladerne lægges ud, så der er nem adgang til Råbjerg Mile fra tirsdag den 20. juli kl. 12 til fredag den 23. juli kl. 12. Kørestolsbanen er skabt af tre meter lange og 1,3 meter brede fiberplader. Banen begynder, hvor asfalten på p-pladsen slutter. Der er i øvrigt handicaptoilet ved Råbjerg Miles P-plads.

Se naturguiden for Råbjerg Mile 


Andre handicapvenlige udflugtsmål tæt på:

Bunken Klitplantage - mulighed for at færdes på asfalt.
Skagen Klitplantage - stierne ved Den Tilsandede Kirke er belagt med en type grus, som er velegnet til kørestolsbrugere.

 

Se desuden Naturstyrelsens nye inspirationsside: Lettilgængelige naturoplevelser over hele landet

 

Yderligere oplysninger:

Skovfoged Helene Overby, Naturstyrelsen Vendsyssel, tlf.  +45 21 61 83 05, hoy(snabel-a)nst.dk

Find en en guide til den nærmeste naturperle

Hent inspiration til udflugter i Naturstyrelsens naturguider.

Se alle naturguiderne

Ud i naturen

Cykelruter, shelters og meget mere på udinaturen.dk – Danmarks guide til natur- og friluftsoplevelser.

Gå til udinaturen.dk

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.