Naturen vil få mere plads og svampe, insekter og skovens dyr vil få nye levesteder, når flere skove i Nordsjælland bliver urørte og den kommercielle skovdrift på sigt ophører. Det beskriver de næste forvaltningsplaner for følgende skove, som er sendt i høring den 4. oktober.
- Esrum Sø (søbred)
- Arresø (søbred)
- Kattegat-arealerne
- Lyngby Skov og Lyngby Mose
- Lystrup Skov
- Græsted, Aggebo Høbjerg og Valby Hegn
- Knorrenborg, Grønholt Vang og Fredensborgskovene
Planerne beskriver den række af aktiviteter, som i de kommende år kommer til at foregå i de urørte skove. For eksempel vil der komme endnu flere græssende dyr i skovene, og træer vil vælte og få lov at blive liggende i skovbunden. Derudover vil der blive lavet flere vådområder, hvor dræn lukkes, og små sumpe, moser og søer som følge vil opstå. De urørte skove vil give flere levesteder til både almindelige og sjældne arter, som i dag mangler levesteder. Det kan f.eks. være levesteder i form af både åbne skovlysninger, der skaber variation mellem skygge og sol, samt dødt ved (både stående træer, og træer som ligger i skovbunden) hvor fugle og f.eks. skovmåren kan have reder. Derudover vil flere sumpe, søer og moser i skovene give nye og flere levesteder til insekter, dyr og planter, som er tilknyttet de våde dele af skovene. Det kan f.eks. være mosaik guldsmed, eller moseplanter som duskfredløs, kærmysse og tuekæruld.
I alt er der i Naturstyrelsen Nordsjællands skove udlagt ca. 14.000 ha som urørt skov. I både Grønholt Vang og Lystrup Skov udvides de eksisterende græsningsfolde, og I Valby Hegn etableres der en ny græsningsfold på ca. 24 ha. Græsningen skal bl.a. være med til at sikre levesteder for de mange arter, som er tilknyttet den lysåbne natur. I Valby Hegn vil der også blive skabt flere vådområder, i alt reetableres 28 vådområder. Der vil også blive lavet projekter med naturlig såning i Valby Hegn, hvor hensigten er at åbne områder får lov til at udvikle sig i takt med at frø spredes af skovskader, skovduer og egern.
Borgere og interesseorganisationer kan komme med input til de 59 forvaltningsplaner, som er i offentlig høring til og med d. 29. november 2024.
Forvaltningsplanerne for urørt skov er et led i udmøntningen af Natur- og Biodiversitetspakken fra december 2020. Her blev der afsat 888 mio. kroner til blandt andet, at udlægge yderligere urørt skov og dermed etablere et samlet areal i Danmark på op imod 75.000 hektar urørt skov.
Link til Naturstyrelsens høringsside: https://naturstyrelsen.dk/vildere-natur/uroert-skov/offentlig-hoering-af-udkast-til-forvaltningsplaner-for-uroert-skov-oktober-2024
Læs mere om urørt skov: https://naturstyrelsen.dk/vildere-natur/uroert-skov
Læs om de forandringer Naturstyrelsen laver på statens arealer: www.vilderenatur.dk
Naturstyrelsen har desuden oprettet en side på den offentlige høringsportal hvor høringsmaterialet er tilgængeligt.