Anebjerg Skov er vokset med en fjerdedel: Deltag i indvielsen

Lørdag d. 21. september indvies den nye del af Anebjerg Skov ved Skanderborg. Kom og oplev et nyt storslået udsigtspunkt, når vi fejrer, at Anebjerg Skov er vokset med 54,5 hektar.

Anebjerg Skovs nye udsigtspunkt markeres af en cirkelformet kampestenssætning, der bliver et landskabeligt vartegn for området.

Nu er Skanderborg Kommune blevet 54,5 hektar skov rigere. Anebjerg Skov er nemlig vokset med lidt over en fjerdedel, efter 45.000 træer er plantet på tidligere landbrugsjord  – og det gavner både klimaet, naturen og drikkevandet, når der plantes nye træer.

Indvielsen af det nye skovområde finder sted på et helt nyt udsigtspunkt, hvorfra man både kan se til Genforeningstårnet på Ejer Bavnehøj og hele vejen til Himmelbjerget. Udsigtspunktet bliver en ny attraktion, som skal være med til at gøre den nye del af skoven mere kendt og tilgængeligt for borgerne.

- Anebjerg Skov er et rigtig godt eksempel på, at der med offentlig skovrejsning gives adgang til landskabet. Tidligere har borgere måtte nøjes med udsynet fra de lokale veje, men skovrejsningen har åbnet op for oplevelser og opdagelser ude i terrænet, siger skovrider i Naturstyrelsen Søren Hald og fortsætter:

- I Anebjerg Skov kan man f.eks. også opleve masser af våd natur. Overfladevandet er nemlig kommet tilbage i landskabet i form af nye vandløb, søer og regnvandsbassiner, der håndterer de øgede mængder regnvand og kraftige regnskyl, der følger med klimaforandringerne og samtidig skaber værdifulde levesteder for en række planter og dyr og en mangfoldig naturoplevelse for de mennesker, som bruger skoven.

Skovrejsning som byudviklingsstrategi
Siden 2009 er Anebjerg Skov og byområde vokset parallelt. I dag rummer Anebjergområdet 238,5 hektar skov, et rådhus og et stort sports og fritidsområde, som snart også omfatter et nyt trailcenter. Desuden bor der cirka 1200 borgere, og snart kommer der yderligere 500 til – som kan nyde at bo med skoven som nabo.

Anebjerg er derfor et helt særligt eksempel på integreret by- og naturudvikling, hvor attraktiv byudvikling går hånd i hånd med klimatilpasning og friluftsliv – samt beskyttelse af naturen og grundvandsressourcerne:

- I Anebjergområdet skaber ny by og ny skov en attraktiv og bæredygtig helhed omkring det gode liv for de nye borgere og de mange, der allerede bor i Skanderborg, Stilling-Gram og Fruering. Trods sin unge alder, er skoven allerede en kæmpe miljøgevinst og klimagevinst, hvor folk elsker at udfolde deres friluftsliv. Vi har høstet utrolig mange gode erfaringer i Anebjerg området, som peger fremad mod den måde, vi også i fremtiden ønsker at arbejde med byudvikling og naturudvikling, siger Borgmester Frands Fischer.

Binder 1.850 ton CO2 årligt
Skovrejsningen sikrer også, at der fjernes CO2 fra atmosfæren. I skoven lagres CO2 i træers krone, stamme og rødder, i skovbundens førnelag og jorden i træernes rodzone. Beregninger viser, at der i Anebjerg Skov i gennemsnit bindes 1.850 ton CO2 hvert år - i de første 100 år af skovens levetid.

De mange nyplantede træer og buske er plantet som en Folkeskov. De er nemlig finansieret gennem donationer fra danskerne, danske firmaer og foreninger, hvoraf mange er baseret i Skanderborg Kommune. Det har skovrejsnings NGO’en Growing Trees Network stået bag. Smukfest er et eksempel på en lokal forening, som har doneret penge til træer, og som også deltager med frivillige i plantningen af de sidste træer ved indvielsesarrangementet.

- Med tiltagende fokus på klimaet og krav om bæredygtighedsrapportering, er deltagelse i skovrejsning, noget der skaber stolthed hos de involverede virksomheder og deres medarbejdere. Det er jo fantastisk, når det offentlige og private Danmark står sammen om at forandre landskabet, så naturen og friluftslivet kan udfolde sig i nye skove, der samtidig beskytter drikkevandet og binder CO2 fra atmosfæren, siger Marianne Kristensen, chef i Erhverv Skanderborg.


Yderlige oplysninger: 

Projektleder ved Naturstyrelsen, Anders Busse Nielsen, på telefon 51 33 06 92 eller mail anbni@nst.dk

Projektleder ved Skanderborg Kommune, Inger Espersen, Skanderborg Kommune, 87947174 eller inger.espersen@skanderborg.dk

CEO Kim Nielsen, Growing Trees Network, telefon 31130103 eller mail kim@growingtrees.dk 

Deltag i indvielsen af Anebjerg Skov

Tag kikkerten med og oplev det nye storslåede udsigtspunkt, som får afsløret sit navn ved indvielsen.

Du kan også være med til at plante de sidste træer i det nye skovområde.

Tid og sted: Lørdag d. 21 september kl. 14-16.00 - Anebjerg Skov, 8660 Skanderborg

Lige vest for Vestermøllevej 34, er der indkørsel til arealer i skoven, hvor der kan parkeres. Herfra er der 300 meters gang til arrangementspladsen ved det nye udsigtspunkt.

Husk praktisk tøj tilpasset dagens vejr.

Om Anebjerg Skov

I 2007 indgik Naturstyrelsen et samarbejde med Skanderborg Kommune om bynær og grundvandsbeskyttende skovrejsning i tilknytning til det nye byvækstområde Anebjerg. Naturstyrelsen og Skanderborg Kommune har begge finansieret opkøb af landbrugsarealer til skoven, som nu er 238,5 hektar.

Naturstyrelsen er lodsejer og står for selve skovrejsningen og den langsigtede udvikling og forvaltning af det nye skov- og naturområde.

Læs mere om Anebjerg Skov og dens udvidelse på: 

https://naturstyrelsen.dk/ny-natur/skovrejsning/anebjerg-skov