I nationens tjeneste
22 millioner observationer af alt, hvad der kan krybe, kravle og gå i den danske natur – bogstaveligt talt - var mit udgangspunkt, da jeg for tre år siden tog hul på at kortlægge biodiversiteten i statens skove og naturområder. Det indgår som en del af den erhvervs-ph.d., jeg er ved at afslutte, og kortlægningen er brugt til at finde frem til nye metoder, der kan sikre at vi faktisk kan få større mangfoldighed i naturen.
Første skridt var at få kogt de mange millioner observationer ned til de arter, der er truet – enten globalt, i Danmark eller i EU. Noget af en øvelse. Sammen med en gruppe andre forskere har vi så fundet frem til de områder i statens skove og naturområder, hvor naturen vil kunne vinde mest, hvis vi – med tiden – får stoppet skovdriften.
Det har været en gave at kunne gå i dybden med dette projekt og producere ny viden. Tidligere har jeg arbejdet som forstfuldmægtig i Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen og her lagt øre til en del kritik fra forskningsmiljøet. Nu har jeg så været en del af det miljø, og det er vanvittigt givende at indgå i en konstruktiv dialog - vi har alle fået punkteret en myte eller to.
Der vil gå en hel del år, før skovens gæster kommer til at opleve forskel i de skove, der nu er udpeget til urørt skov eller biodiversitetsskove. Ting tager tid – men med den nye viden, har vi fået endnu bedre muligheder for mangfoldighed i skovene. Og det er hjerteblod.
Erik Buchwald har fået støtte fra Innovationsfonden til sin erhvervs-ph.d., der gennemføres i et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Københavns Universitet.
Fakta: Urørt skov
Store dele af de statslige skove er ved at blive udlagt som urørt skov.
I urørte skove er skovdriften ophørt, og målet er i stedet at give naturen de bedste vilkår for biodiversitet.