Dogmeatletik

Fysisk aktivitet i det fri

Naturstyrelsen har mange opgaver. En af dem er at tilbyde natur- og friluftsoplevelser og inspirere til fysisk aktivitet i det fri, så vi alle bliver sundere. Naturen byder på alverdens muligheder for leg og læring. Dogmeatletik er bare et af en lang række tilbud. 

Dogmeatletik er et kreativt sportsspil i naturen, f.eks. kast, løb og spring, hvor deltagerne i grupper opfinder eller sammensætter atletikøvelser uden brug af hjælpemidler - bortset fra de tilgængelige rekvisitter i naturen.
Der er ikke nogen aldersgrænse for at deltage i dogmeatletik.

Tanken bag dogmeatletik

I dogmeatletik har legen særligt fokus.

Grundtanken er at bringe atletikkens idrætsdiscipliner fra stadion og ud i naturen, hvor de eneste hjælpemidler er de materialer, som naturen og landskabet byder på. Fantasien og kreativiteten skal i spil.

Man bestemmer naturligvis selv, hvor ekstremt man sætter til værks, men i sin rå form, gennemføres dogmeatletik helt uden brug af tekniske hjælpemidler, og derfor må plastiktoppe, fløjter, målebånd og andre redskaber blive derhjemme.

TIPS. Hvis man savner udfordringer i dogmeatletik kan man udvikle lidt videre på ideen, måske sammen med børnene. Det kan give nye spændende udfordringer, særligt for større børn, der allerede har erfaring med dogmeatletik. Man kan for eksempel gennemføre på lyn-tid og kun give børnene 5-10 minutter til at forberede deres øvelse. Eller man kan indføre "handikap", for eksempel ved at medbring bånd, der kan bruges som øjenbind eller til at binde børnene sammen 2 og 2.

Konceptet stammer fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (FOKUS IDRÆT nr. 1 2001 af Søren Andkjær), hvor en gruppe forskere har ønsket at fremme legen som element i atletikken. For at nå dertil har der været specifik opmærksomhed på tre elementer: Processen, det skabende/kreative og samarbejdet/de sociale elementer.