Trailcenter Bornholm - Almindingen

Prøv kræfter med det bornholmske urfjeld. I Almindingen på Bornholm finder du mountainbikespor som minder om det, du kan opleve i vores mere bjergrige nabolande. Sporene er anlagt med fokus på sjove og udfordrende nedkørsler og lægger op til mange timers leg på cyklen.

Fakta om sporene 

Om sporene

Trailcenter Bornholm i Almindingen er ikke spor som man kender dem fra resten af Danmark. Sporene ligger mange steder direkte på klipperne og det stejle og vekslende terræn giver meget stor variation i sporenes forløb og sværhedsgrader. Der er heller ikke tale om en klassisk rundtur, men om et vidt forgrenet netværk af spor. Spornetværket består af spor i sværhedsgraderne let til svær. Sporenes fokus er på sjove og udfordrende nedkørsler med godt flow, og derfor deler mange af nedkørslerne en fælles opkørsel. Længden på sporene veksler mellem få hundrede meter og 2-3 km. Der er anlagt et spor, som forbinder spornetværket ved Rytterknægten med sporene i kommuneskoven Vestermarie Plantage. Kører man alle sporene både i Almindingen og i Vestermarie Plantage, har man kørten samlet tur på ca. 40 km.
De blå spor Sneglesporet, Skildpadden og Citronmånen er de nemmeste at køre, så vi anbefaler, at man begynder der, hvis det er første gang, man er i området. Mange af de øvrige blå spor ligger i den svære ende af sværhedsgraden, og flere af de røde og sorte spor er - set i en dansk sammenhæng - særdeles teknisk svære. De fleste af sporene omkring Rytterknægten er befæstet med knust granit, mens sporene i Vestermarie Plantage primært forløber på jord.

Vis hensyn

Sporene må gerne benyttes af eksempelvis gående og løbere, så vær altid opmærksom og tilpas din fart, så du kan nå at bremse, hvis der uventet dukker andre brugere op på sporet. Sæt farten ned og ring med klokken (eller brug et venligt “hej”) og hils høfligt, når du skal passere gående eller andre cyklister. 

Kør hvor du må

Ifølge lovgivningen må du - uden for MTB-sporene - kun køre på veje og stier, som er egnede til en almindelig cykel.

Pas på dig selv

Kør efter evne og stå også gerne af cyklen og inspicer de teknisk svære strækninger, inden de køres første gang. Husk altid cykelhjelm. Gerne også knæbeskyttere, rygskjold og handsker. 

Støt sporbyggerne

Sporene bygges og vedligeholdes af frivillige sporbyggere. Hvis du vil hjælpe eller støtte dem økonomisk, kan du finde mere info i Facebookgruppen Trailbuilders Bornholm.

Faciliteter i området

Cabin Delux ved Rytterknægten sælger kaffe, drikkevarer, lækkerier og snacks - i åbningstiden kan man låne cykelværktøj. Se aktuelle åbningstider på Cabin Delux' Facebookside. Toilettet i cafe-bygningen er helårsåbent. Der er vandpost på cafe-bygningens yderside.

Kontakt

Oplever du problemer med ruterne, så kontakt Naturstyrelsen på Bornholm på bon@nst.dk 

Partnere

Sporene er blevet til i samarbejde med Trailbuilders Bornholm og med støtte fra Bornholms Regionskommune og flere fonde.

10 Spir Hall of Fame - sådan kommer du med

Har du gennemført en rute i alle 10 områder, kan du blive optaget i 10 Spir Hall of Fame. For at blive optaget skal du sende en mail til webmaster@nst.dk

Skriv dit navn, eventuelt MTB-klub, og i hvilken periode du har kørt ruterne.

Print og tag med