Margueritruten - Syd- og Sønderjylland

Foto: Naturstyrelsen

Vand på begge sider

Den syd- og sønderjyske Margueritrute kan køres fra Kolding, sydover mod Als og den dansk-tyske grænse. Der fra videre mod vest til Marsken, og slutteligt nordpå stort set langs kysten mod Esbjerg.

I bil på Margueritruten fra Kolding sydover ser man ikke, at man kører langs Danmarks største naturpark. Men det gør man. Den marine Naturpark Lillebælt strækker sig over 370 km2 i Lillebælt og har en af verdens tætteste bestande af hvaler – altså de små hvaler, marsvin.

Gammel og ny skov i forening

Tæt ved Kolding mod vest ligger et meget mindre naturområde på kun 6 km2, som til gengæld er nem at komme til i bil. Her kan man besøge Svanemosen med tørvegrave, man kan gå i den urgamle Fovslet Skov med bøg, ask og ahorn og besøge Hoppes Skov, som er helt ny og ung primært eg og en del af planerne om at fordoble Danmarks skovareal.

Tæt ved Kolding mod øst vidner naturen om isens kræfter. Det bakkede og dramatiske landskab ved Skamlingsbanken er skabt, da Lillebæltsgletscheren og derefter smeltevandet under seneste istid masede sig vej gennem landskabet og efterlod en randmoræne til eftertiden.

Bjergsalamander og urørt skov

Margueritruten fører sydover mod de grønne og kuperede Aabenraaskovene, der er hjem for blandt andet ravnen, sortspætten og skovhornuglen, for grævling, ræv og rådyr og for den sjældne bjergsalamander, der netop her har sit nordligste levested i Europa.

Gråstenskovene lidt længere sydpå er kendt som nogle af Danmarks smukkeste og rummer foruden rislende bække og moser 250 år gammel urørt skov i Hingstbjerg.Indimellem ser man her den for Sønderjylland specielle blomst tandrod, og er man heldig kan man møde den meterhøje elfenbenspadderok.

Frøen, der pludselig dukkede op

Kort før Als fører Margueritruten forbi Dybbøl Banke, der ikke kun er krigshistorie. Her er løvfrøen lidt af et mysterium. Den er almindelig på Als, men plejer ikke at være på Sundevedsiden af Als Fjord. Nu er den her imidlertid i både damme og vådområder.

Helt tæt på den dansk-tyske grænse rummer Frøslev Plantage det lidt særlige fænomen klimper – klitter med mose på toppen. Og på vejen mod Marsken går turen tæt op ad Draved Skov, der er det største stykke urørte skov i landet.

Den fladeste flade

På vestkysten når man nu Tøndermarsken, der er det lavtliggende land ved Vadehavskysten, og Nationalpark Vadehavet, som strækker sig helt op til Fanø. Man kan samle østers og se sort sol, og på vejen nordpå kan man tage en afstikker til de andre vadehavsøer, Rømø, der er den største af dem, og Mandø.

Læs mere om Margueritruten her