Primitive overnatningspladser og shelters

Naturstyrelsen har i mange skove pladser, der er egnet til overnatninger med telt, tarp eller lignende udstyr. Pladserne kaldes primitive overnatningspladser. En primitiv overnatningsplads er et sted i skoven, hvor der er en lysning eller måske er ryddet plads til, at et antal telte kan slås op. Typisk er pladsen kun markeret med en rød pæl og piktogram.

En primitiv overnatningsplads kan også være anlagt særligt med henblik på sejlende, der kommer til pladsen i kajak eller kano fra vandsiden fx ved strande eller åer.

Primitive overnatningspladser er beregnet til enkeltpersoner, familier og smågrupper, der vil overnatte i naturen med eller uden telt. Overnatningspladsen er åben for alle både til overnatning og hygge om bålet. Brug og ophold er gratis.

Du må overnatte op til to nætter i træk på pladsen.

På mange af pladserne er der bålsted og flere steder også en vandhane. På udinaturen.dk kan du ofte se, hvor mange telte, pladsen er egnet til.

Shelters på primitive overnatningspladser

På nogle af de primitive overnatningspladser er der opsat et eller flere shelters. Nogle kan bookes, andre må benyttes efter først-til-mølle-princippet. Princippet betyder, at du som den først ankomne til shelteren må benytte den, og at du må overnatte her i op til to døgn i træk. Du kan se alle shelters på Naturstyrelsens overnatningspladser på udinaturen.dk.

Se alle shelters, der kan bookes på book.naturstyrelsen.dk.

Skulle der være fyldt op på sheltersovepladserne, er du velkommen til at slå telt op ved siden af shelteret. På udinaturen.dk kan du for de fleste pladser se, hvor mange telte, pladsen er egnet til.

Når du har booket et shelter betyder det, at du har fortrinsret til netop shelteret – ikke til hele pladsen, som andre også er velkomne til at benytte, mens du er der. Bookingen gælder fra kl. 12 til kl. 12 dagen efter.

Du vil modtage en mail fra bookingsystemet 10 dage før den bookede dato. Her skal du bekræfte, at du fortsat vil benytte shelteret den ønskede dag eller annullere den. Hvis du ikke reagerer på mailen, annulleres bookingen automatisk 6 dage før den bookede dato.

Har du bekræftet bookingen, skal du tage shelteret i brug før kl. 20 på dagen, hvorefter fortrinsretten bortfalder, og andre må benytte den.

Shelters kan bookes 3 måneder frem i tid.

Generelt

Din hund er velkommen og skal føres i snor – også på overnatningspladsen.

Motorkørsel er ikke tilladt i statens skov- og naturområder.

Du må gerne lytte til eller spille musik, men ikke på en støjende måde.

Tak fordi du tager dit affald med hjem.

Find primitive overnatningspladser