Sådan laver man bål i naturen

I statens skov- og naturområder må du tænde bål på de etablerede bålpladser. Flere steder finder du også overdækkede bålhytter.

Tænd bål med omtanke

  • Find ud af om det er tilladt at tænde bål, der hvor du er.
  • Find ud af om du må samle ved fra skovbunden.

  • Tænd aldrig bål hvis det blæser meget.

  • Tænd aldrig bål hvis der er tørt.

  • Tænd aldrig bål hvis ilden kan brede sig.

  • Tænd aldrig bål tæt på buske og træer.

  • Tænd aldrig bål uden en voksen i nærheden.

  • Sluk altid dit bål, når du er færdig med det.

Sådan slukker du et bål

Et bål skal altid slukkes, når duforlader det. Hæld vand på bålet, og rør i det med en pind. Har du ikke vand ved hånden, kan du sprede bålet. Når det ikke ryger mere, er der ikke flere gløder.
Tag alt affald med, når du forlader pladsen.

Brænde til bål

Du skal som udgangspunkt selv have brænde med til dit bål, men steder lægger Naturstyrelsen lagt brænde ud, som du frit kan bruge. Oplysningerne om bålpladsen på udinaturen.dk fortæller dig, om du må samle grene og kviste i skovbunden i nærheden til dit bål.
Vælg brænde, efter hvad du skal bruge bålet til:
Bøg, eg og birk: Sværere at antænde. Brænder med få flammer og mange gløder. Velegnet til glødebål, der giver strålevarme og lavere temperaturer over længere tid. Bruges når man skal stege kød eller bage brød. Og til at varme sig ved.
Gran, fyr og poppel: Let at antænde, brænder hurtigt, med store flammer og meget varme, men danner kun få gløder. Det er godt til mad som pandekager, der kræver flammer og meget varme.
Hvis du har flere typer træ er det smart at tænde op med det letantændelige – og lægge godt glødebrænde på, når ilden først har fået fat.

Gode idéer til mad over bål

Huskeliste til madlavning over bål

  • Vand i dunk med hane

  • Arbejdshandsker

  • Kortskaftet spade (hvis den er af stål og uden maling kan den også bruges til at stege sin mad på)

  • Bagerist fra ovnen (ristene på bålpladserne er ofte i meget tung støbejern og "sluger" meget varme)

  • Stålsvamp og ståltråd (ikke galvaniseret)

  • Wok, gammel pande eller støbejernsgryde

  • Langskaftet tang eller kæmpepincet

  • Dolk eller kniv