Ræveskab

Hvis man ser en ræv, som er så svækket af skab, at den ikke flygter, når man kommer i nærheden af den, kan man ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på tlf. 1812.

Må jeg selv indfange en ræv med skab?

  • Du kan uden forudgående tilladelse lovligt opsætte en rævefælde inden for 25 meter af beboelse fra 1. juni til 29. februar.
  • Fælden skal lovpligtigt tilses mindst to gange i døgnet, morgen og aften.
  • Fælden skal tydeligt mærkes med ejers eller ansvarshavendes kontaktoplysninger.
  • Fældens beskaffenhed er underlagt specifikke lovmæssige krav jf. bekendtgørelsen om vildtskader.
  • En myndig jæger med gyldigt jagttegn må foretage en aflivning af dyret.

Hvordan kommer jeg af med en aflivet ræv?

  • Den døde ræv kan graves ned på findestedet - minimum 80 cm ned i jorden.
  • Nogle kommuner accepterer, at ræven bortskaffes med dagrenovation.

Hverken kommuner eller Narturstyrelsen sætter fælder op, afliver eller fjerner døde ræve. I nogle tilfælde kan den lokale jagtforening eller skadedyrsvirksomheder være behjælpelig med fælder og aflivning.

Hvad er skab?

Ræveskab skyldes en hudsnylter – skabmiden, Sarcoptes scabiei. Miden fremkalder en irritation i huden som får ræven til at klø hårene af. Ræve smittet med skab dør i løbet af få måneder af kulde, vægttab og sygdom.

Ufarlig for mennesker

Skabmiden er ikke farlig, og det er meget sjældent, at den overføres til mennesker. Hvis det sker, vil symptomerne være en stærk kløe, som kan kureres medicinsk.

Har man mistanke om at være blevet smittet efter kontakt med en skabinficeret ræv eller hund, bør man søge læge.

Hunde og andre husdyr kan let kureres

Hunde bliver let inficeret med skabmider fra ræven. Syptomerne er voldsom kløe, i starten som regel langs ørekanten, ned ad forbenene og ved haserne. Skabmiderne forårsager betændelse og kløe i huden, og derfor opstår der ofte rødme, varme, hårløshed og småsår på de angrebne områder.

Har ens hund været i kontakt med en skabinficeret ræv, bør man søge dyrlæge for at få hunden behandlet. Medicin mod skab kan ikke fås i håndkøb.

Andre husdyr kan i sjældne tilfælde smittes. Lidelsen behandles hos en dyrlæge.

Siden 2003 er flere og flere ræve på Sjælland blevet ramt af skab. Der har længe været ræveskab i Jylland, men jo mere plads rævene har, og jo længere der er imellem dem, jo større chancer har de for at undgå smitte.

På Bornholm, hvor rævene i sin tid levede tæt sammen på begrænset plads, udryddede en epidemi af ræveskab samtlige ræve i slutningen af 80´erne.

Man har fundet ræve med mere end 2 millioner skabmider på sig. Ræven har formodentlig ikke et stærkt naturligt forsvar mod skab, og derfor har parasitten kunnet formere sig ganske voldsomt.

For mere information se:

Udgivelser: Om at leve med byræve
Udgivelser: Byræve
Dyr og planter: Ræven