Året rundt på Vigelsø

Forår

Trækfuglene begynder at vende tilbage fra vinterkvartererne. Omkring 20. marts høres gransangerenes "tjif-tjaf" i skoven på nordøen. Stæren kommer til Danmark. Fuglene danner par og begynder at ruge. Der kan være godt fiskeri efter havørred på lavt vand i fjorden.

De fleste fugle ligger på æg. Sidst i april springer bøgen ud. Slåen og mirabel blomstrer. Landsvalerne ankommer omkring 1. maj. Der er mange fugleunger. Fuglesangen er intensiv. Eg og ask springer ud. Kreaturerne sættes på græs på strandengene. Mange urter og græsser blomstrer. Der er hornfisk i Odense Fjord.

Sommer

Strand-malurt til kryddersnaps skal plukkes før Sankt Hans. Omkring Sankt Hans kulminerer fuglesangen. Gøgen flyver mod vinterkvartererne i Afrika. Der er multer i Odense Fjord. Odense Fjord er fyldt med sejlbåde og småbåde. Kajak og kanosejlere overnatter på Vigelsø.

Sommervarmen betyder masser af insekter. Om dagen sværmer sommerfugle som påfugleøje, nældens takvinge og admiral sammen med fluer og gedehamse. Om natten lever natsværmere et kort hektisk liv sammen med myg og stankelben. Lerkutlingen, som er fjordens almindeligste fisk, går ind på det lave vand for at lægge æg. På dybere vand gyder stimer af fede høstsild.

Efterår

Multer og hornfisk begynder at trække mod varmere vande. Fugletrækket mod syd er i fuld gang. Store flokke af grågæs, ænder og vadefugle raster på Vigelsø. Vandrefalken og havørnen ses ofte på øen. De første gule blade viser sig på birketræerne. Fjordens Dag holdes 2. søndag i september.

Løvfaldet begynder for alvor. Kreaturerne samles og færges til Klintebjerg for at blive kørt på stald eller til slagtning. Det er tid at samle slåenbær.

Vinter

På klare dage kan man opleve meget smukke solopgange og solnedgange. En del af hejrerne, skarverne og gravænderne er stadig i området, og ude over fjorden høres måske den islandske rødben.

På solskinsdage kan enkelte musvitter begynde at synge. På solskinsdage trommer den store flagspætte på tørre grene. Hasselbuskene blomstrer.