Klosterlund Museum
Kragelundvej 6a
7442 Engesvang
Tlf. 9626 1930
Åbningstider 1. september – 31. maj
Mandag - tirsdag: lukket
Torsdag: 11:00 - 15:00
Fredag: lukket
Lørdag-søndag: 11:00 - 15:00
Åbningstider 1. juni - 31. august
Mandag: lukket
Tirsdag - torsdag: 11:00 - 15:00
Fredag: lukket
Lørdag - søndag: 11:00 - 15:00
Entréen er gratis. Omvisninger tilbydes mod betaling.
Praktisk info og aktiviteter
Der er en afmærket rute rundt om søen på cirka 12 kilometer. Der er gangbroer på de mest våde steder. Turen er egnet til vandrende og cykler, men den er desværre ikke handicapvenlig. Ruten er markeret med gule pile.
Der er også en afmærket tur rundt om Skallerund Sø, ligesom der vest for søen langs Skygge Å og på tværs af dalen fra rute 13 til Stenholt Skov er en afmærket sti. I selve Stenholt Skov er der flere stier.
Det er tilladt at ride på alle offentlige stier ved Bølling Sø, men ridning skal undlades på de dele af stierne, der er lavet som boardwalks med træbrædder. Det er derfor ikke muligt at ride hele vejen rundt om søen.
Vest for Skallerund Sø er en offentlig hundeskov. Andre steder skal hunde føres i snor.
Turen rundt om Bølling Sø er en god og brugt løberute – også i forbindelse med løbestævner og Skolernes Motionsdag den sidste dag før efterårsferien. Der er lidt over 12 kilometer rundt om søen.
Der er også en fin løbetur rundt om Skallerund Sø. Den er dog ikke afmærket og kan være våd sine steder.
Langs åen nordvest for søen går en vandre- og løbesti med forbindelse til rute 13 og Klosterlundvej. Turen er ikke afmærket.
Der er et rigt fugleliv hele vejen rundt om søen – især i den østlige halvdel, hvor færdsel på søfladen ikke er tilladt. Hele vejen rundt om søen er der mange velegnede udsigtspunkter med let adgang og gode parkeringsforhold. Blandt andet vigepladsen i søens vestlige ende (13a) og rensningsanlægget syd for søen (13d). P-pladsen for enden af Bøllingsøgårdvej nord for søen – her ligger en kunstig fugleø kaldet sandøen (13b)
Der er flere primitive overnatningspladser rundt om søen, hvor det er tilladt at overnatte en enkelt nat. Det er ikke muligt at reservere plads – først til mølle-princippet gælder. På Dværgbakken vest for søen er en teltplads med adgang til toiletter (12a). Syd for søen tæt ved Engesvang er der en shelter med bålplads (12b). Nord for søen er en shelter (12c), ligesom der øst for søen er en primitiv overnatningsplads (12d). De to sidstnævnte ligger på Hærvejens vandrerute, der går øst for Bølling Sø.
Du kan gå på opdagelse i nogle af de spændende historier, der gemmer sig i landskabet i den sydøstlige del af Bølling Sø. Du kan bl.a. blive klogere på søens historie, mens du kigger ud over det flotte landskab, høre fascinerende fortællinger om Tollundmanden, gå ad en stemningsfuld, dyb hulvej, spille vendespil med fine gravgaver fra bronzealderen eller prøve dit held som stenalderjæger på lykkehjulet.
Formidlingen er velegnet for både børn og voksne, og der er mulighed for at gå både korte og lange ture (2-12 km). Du kan downloade en PDF af kortet til udprint under Download sektionen længere nede på siden.
”I fortidens fodspor” er støttet af Nordea-fonden. Bag projektet står Museum Silkeborg, Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen.
Der er stabil grussti egnet til kørestol fra P-pladsen frem til grillpladsen på Dværgbakken.
Det er ikke muligt at komme hele vejen rundt om Bølling Sø med en kørestol. På trods af gangbroer, er det flere steder svært at passere på grund af ujævnt terræn – særligt når det er vådt.
Der er dog en særlig handicapvenlig, asfalteret sti langs Kragelundvej på vestsiden af søen mellem rastepladsen på Dværgbakken og Klosterlund.
Det er også muligt at køre med kørestol eller gå med rollator eller krykker på grusstien syd for søen neden for Dværgbakken – fra cykel- og gangstien og frem til skydepladsen.
Stien fra P-pladsen nord for søen er også god en kilometers vej i både østlig og vestlig retning.
Bølling Sø og dele af Stenholt Skov er fredet. Der er særlige restriktioner for færdsel på søen – og i særdeleshed i den østlige halvdel, hvor der ikke må sejles, fiskes eller bades.
Der er offentlig adgang på stierne i de private områder langs Skygge Å vest for Kragelundvej.
Badning
Man kan bade fra bådebroen i søens vestlige ende. Men der er ikke ret dybt, og bunden er meget fugtig og mudret. Vandet er forholdsvis brunt på grund af tørvebunden.
Fiskeri
Det er tilladt at fiske med stang eller snøre i den vestlige halvdel af søen. Grænsen er markeret af stenrev, hvor højspændingsmasterne tidligere stod. I den vestlige ende er en lille bådebro. I søen er der en pæn bestand af såvel gedder som aborrer.
Det er tilladt at sejle i robåd, kano eller kajak i den vestlige halvdel af søen – ikke i den østlige halvdel. Grænsen mellem den vestlige og østlige del af søen er markeret af stenrev, hvor højspændingsmasterne tidligere stod. Det er ikke tilladt at komme tættere end 50 meter fra resten af højmosen (den lille halvø syd for Klosterlund). Motor eller sejl er ikke tilladt, og sejlads er kun tilladt mellem solopgang og solnedgang. Der er en rampe til kanoer i den vestlige ende af søen.
For enden af Ellevej i Engesvang er det muligt permanent at lægge robåde og kanoer efter aftale med Naturstyrelsen. Der er også en lille bådebro.
På Dværgebakke vest for søen er en stor offentlig grillplads med parkering, toilet, borde, bænke, bålsted og grill (17a). Nord og øst for søen er der tre nedlagte jagthytter, der er åbne for offentligheden som madpakkehuse (17b, c og d).
Der er en del geocaches rundt om både Bølling Sø og Skallerund Sø, ligesom der er en del langs Skygge Å nordvest for søen.