11. Thorsminde
Byen Thorsminde ligger midt på klittangen, som adskiller Nissum Fjord fra havet. I byen er slusen, som lukker fjordens vand ud og på nogle tidspunkter tager saltvand ind i fjorden. Tolv porte og en tidligere kammersluse hæves og sænkes med hydraulik, hvorved man søger at styre vandstanden og saltholdigheden inde i Nissum Fjord. Men især i vintermåneder med megen nedbør samtidig med høj vandstand på havsiden kan det være svært at lukke vand ud, og vandstanden i Nissum Fjord kan blive høj.
Thorsminde er en af de fiskeribyer på Jyllands vestkyst, som bærer et ret oprindeligt præg. Nok er der en del turisme, men byen har i mindre grad ændret karakter heraf end visse andre byer på vestkysten. Fiskerflåden er blevet reduceret i nyere tid, men der ligger stadig aktive kuttere i havnens sydside, og der ligger en fiskeauktionshal.
Kirken må være blandt de mest beskedne i Danmark, og Strandingsmuseet i byen fortæller historierne om, hvordan havet har krævet sine mange ofre ved skibe, der er gået ned. Det gælder ikke mindst strandingerne af to britiske krigsskibe, HMS St. George og HMS Defence i julen 1811, hvor i alt det meste af 1300 sømænd druknede udfor Thorsminde. Få kilometer syd for Thorsminde lige på østsiden af kystvejen ses også et mindesmærke for den dramatiske hændelse.
Stormvejr er, trods sin barske betydning, også næsten i sig selv en turistattraktion, og mennesker kører til byen for at opleve elementernes ærefrygtindgydende rasen netop på de tidspunkter. Men det kræver selvfølgelig en forsigtighed, når bølgerne når en højde, der slår tværs over de ellers nok så kraftige moler, og store dele af havnekonstruktionerne står under vand.
I mildere vejrlig tiltrækker byen et stort antal lystfiskere, hvor der afhængigt af årstid kan fanges sild, hornfisk, makrel osv. Brætsejlere kaster sig ud på havet syd for indsejlingen, og er sommeren til det, bliver et areal på nordsiden af indsejlingen flittigt benyttet til badning.