Året rundt i Himmelev Skov

Forår

Endnu er træerne ikke større i den nye Himmelev Skov, end at du kan høre lærken slå sine triller over det åbne landskab i det tidlige forår.

I april springer de unge bøgetræer ud. Der er nogle gamle bøgetræer i den sydlige del, men siden 2004 er der plantet over 38.000 små bøgetræer i Himmelev. Bøgetræet bliver det mest almindelige i skoven, der dog med tiden vil blive meget varieret. Lige nu er det mest fyrretræer og nåletræer, der tager opmærksomheden. De klarer sig bedst på den karrige jord i den gamle grusgrav.

Anemoner skal du ikke gå på jagt efter. Det er en typisk skovplante, og det vil tage mange år endnu, før de indfinder sig. Derimod kan du tage ud og høre fuglesangen. Her om foråret er den på sit højeste. På fuglestemmer.dk kan du se og høre mange af Danmarks fugle. Hjemmesiden virker på din mobiltelefon, så du kan tage den med ud i skoven og blive klogere på fuglesangen.

Sidst i maj, først i juni kan du høre nattergalen synge i Kildemosen. Sangen fra den lille grå og i øvrigt uanselige fugl er så kraftig, at den på en stille dag eller nat kan høres mere end en kilometer væk. Og har du først hørt den én gang, glemmer du den aldrig igen.

I maj-juni blomstrer hvidtjørnen, som der er plantet næsten 4.000 buske af. Det er meget smukt at opleve det overdådige hvide flor.

Sommer

Nu blomstrer hylden. Du må gerne samle hyldeblomster til dit eget forbrug. Det er nemt at lave saft af blomsterskærmene, og det smager godt. Havtorn blomstrer også. Der er masser af havtorn i Himmelev. Du kan kende buskene på de mange torne og bladenes grålige farve. Blomsterne er derimod små og uanselige.

Så er der mere waau over biblomsten. En yderst sjælden orkidé, der vokser på skrænterne ned mod søerne Fanen og Noden. Den blomstrer i juni, juli med svagt lyslilla blomster og en blomsterstand, der til forveksling ligner en bi. Biblomst bliver 20-50 cm høj og får 4-12 blomster, der er samlet i et aks.

Inden 2004 var den ikke observeret i Danmark, og det vakte stor opsigt, da de første eksemplarer blev fundet ved Horsens. Men den vokser altså også i Himmelev og ser ud til at trives i den kalkrige men næringsfattige jord. For at hjælpe biblomsten sørger en flok frivillige for, at andre planter ikke vokser op og kvæler den smukke orkidé.

På en tur til Himmelev vil du sikkert også se harer. Der er nemlig masser af dem. De foretrækker det åbne landskab. På en enkelt ynglesæson kan en hare nå at få 3-4 kuld. Et kuld består typisk af 2-5 unger, der fødes i et skjul i det høje græs fx under en busk. Så måske er du også heldig at se harekillinger.

I Kildemosen er der frøer og skrubtudser. Der er også mange insekter. Du kan bl.a. finde femplettet køllesværmer, stor blåpil og almindelig vandnymfe.

Efterår

Nu er det høsttid, og hvis du er interesseret i ny nordisk mad, kan du høste en af de meget omtalte ingredienser – havtorn – i Himmelev. Der er masser af buske, og du kan slet ikke undgå at se dem med deres væld af orangefarvede bær, der sidder tæt-tæt på stilkene i september. Du kan bruge dem til marmelade, til is eller måske til snaps. Der er mange muligheder.

Hvis du er til kryddersnaps, kan du også plukke slåen. De blålilla bær bliver bedst, hvis de har fået et par frostnætter. Du kan også snyde og lægge dem i fryseren en dag eller to.

Skoven skifter til sine efterårsfarver, og bladene begynder at falde. Dyrene har travlt med at spise sig fede. Vinteren er en kamp for at overleve. Du kan se rovfuglene, de svæver over Himmelev på jagt efter mus. Der er mange rovfugle i Himmelev. Det hænder endda, at fiskeørnen kommer forbi.

Læs mere om rovfuglene på dofbasen.dk.

Vinter

Når sneen lægger sig, får du pludselig helt nye muligheder for at følge dyrene i Himmelev. Man kan tydelig se deres spor i sneen. Fx de mange harer. Der kan også være blodspor i sneen, der dækker over et natligt drama.

Når julen nærmer sig, er det på tide at gå på jagt efter grankogler, lav og mos til dine juledekorationer. Men husk, at du kun må tage det, der ligger på jorden.

Hvis det har sneet, kan du spænde langrendsskiene på og tage en tur rundt i området. Der er masser af bakker. Også til at kælke på. Men pas på, at du ikke ender i en af søerne. Hvis frosten holder ved, og der kommer is på Fanen og Noden, kan du også tage skøjterne med. Tjek med Roskilde kommune om isen er sikker.

Læs mere om dyrenes spor i vinterlandskabet.