Hent pdf-kort over seværdigheder
1. Fussingø Slot
Vest for Fussing Sø finder man Fussingø Slot gemt i et smukt bakket skovlandskab omgivet af gamle bøge og ege samt levende hegn. Slottet, der er opført i nyklassicistisk stil omkring 1795 på foranledning af grev Christian Ludvig Scheel von Plessen, er delvist bygget af genbrugsmaterialer. Her har man anvendt munkesten, dørkarme, døre, rudeglas, vinduesoverligger samt tømmer i tagkonstruktionen, gulve og etageadskillelser fra den gamle borg, der blev nedrevet få år forinden. Arkitekten var formentlig Anders Kruuse. Det nye slot er i én etage med en høj kælder og er næsten udelukkende blevet brugt som sommerresidens. Slottet var en del af et gammelt gods, der omtales så tidligt som 1540.
I 1947 blev slottet konfiskeret af den danske stat fra den tyske ejer lensgreve Carl Ludwig Scheel-Plessen som en slags krigsskadeerstatning. En kontroversiel beslutning som der endnu i dag sættes spørgsmålstegn ved.
Til slottet hører avlsbygninger, der blev opført i 1910-11, efter at de tidligere stråtækte bygninger brændte. I dag står heste- og kostald tomme, mens svinestalden er indrettet som naturlokale til brug for foreninger og naturvejledning. Laden rummer diverse maskiner. De øvrige bygninger bruges som kontor for Naturstyrelsen, Kronjylland, funktionærboliger og en naturbørnehave.
Slottet har kun åbent i løbet af året i forbindelse med forskellige arrangementer som udstillinger af kunst- og kunsthåndværk osv. Der kan dog aftales grupperundvisninger for 10-50 personer hos Fussingø-gruppen.
Find flere oplysninger på fussingoeslot.dk
Parken er åben for offentligheden året rundt. Slottet hører ind under Fussingø Gods som råder over 700 hektar skov og 250 hektar agerjord, der drives med økologisk planteavl, mens de lavtliggende enge er bortforpagtede til græsning.
2. Gammelhave
På den lille halvø i den vestlige del af Fussing Sø, ligger Gammelhave med resterne af et 350 år gammelt fransk parkanlæg med tre parallelle lindealléer og en spejldam. Historien går, at når lindetræerne blomstrer, danser damer og herrer med overdådige parykker og i barokdragter menuetter og gavotter i haven ved midnatstid.
Midt i den ene allé har man bevaret fundamentet af Skeels herreborg, der blev opført 1555. Borgen hvilede på et massivt kampestensfundament, og over fundamentet er der bevaret rester af en granitsokkel af romanske kirkekvadre samt spor efter murværk af røde munkesten. Man ved, at bygningen målte 35 meter x 12 meter og havde to runde hjørnetårne mod øst. På vestsiden fandtes et kvadratisk trappetårn midt på langsiden, og der blev senere tilføjet et ottekantet tårn på bygningens sydvesthjørne.
I Gammelhave står der desuden en obelisk, der blev rejst i 1875 af bønder, som tak for at godsejer Christian Ludvig Scheel von Plessen 100 år tidligere havde givet bønderne deres gårde i arvefæste.
3. Fussingø Vandmølle
Fussingø Vandmølle er opført i 1600-tallet, mens det nuværende stuehus er bygget 1909-12. Møllen har altid tilhørt Fussingø Gods, men blev overtaget af staten i 1947. Den har været i brug helt frem til 1951.
Møllen har et overfaldshjul, der er overdækket af det stråtækte tag. Vandføringen er bevaret, og hjulet kan rotere, men det trækker ikke noget. Fundamentet er af kampesten, mens facaden er i bindingsværk.
Fussingø Vandmølle var en fæstemølle. Det vil sige, at mølleren lejede møllen af ejeren og måtte skrive under på et fæstebrev, hvor der var nedskrevet nogle betingelser, som mølleren skulle overholde.
Møllens stuehus fungerer nu som privatbolig for ansatte ved Naturstyrelsen, Kronjylland og er ikke åben for offentligheden.
4. Galgebakken
Man ved ikke, om der rent faktisk er foretaget henrettelser på bakken. Fussingø har i sin tid udgjort et selvstændigt birk med egen birkedommer, så det er muligt at kriminelle mødte deres endeligt i Indskovene.
I dag er bakken hjemsted for nogle af skovens ældste bøge og byder på en fin udsigt over sø, skov og marker. Om vinteren er bakken populær som kælkebakke.
Læs mere om mulighederne for at kælke under Praktisk info og aktiviteter