Året rundt i Klitplantagerne i Sydthy

Forår

Påskedagene lægger op til motion og frisk luft mellem frokosterne. Klitplantagerne i Sydthy byder på 15 vandre- og cykelruter. Og er du til hest, er den lange ’Rideruten Thy’ en flot strækning.

I god tid før de store børns historieeksamener kan I drage på historievandring til gravhøjene i Sydthys klitplantager. Forestil jer, hvordan mennesker levede her i Thy for tusindvis af år siden.

Gå en forårsaftenstur ud til kysten ved Lodbjerg Fyr og led efter forstende snegle, muslinger og søpindsvin. De findes omkring den særprægede kystklint ’Sorte næse’, som blandt andet består af havaflejringer – og derfor af fossiler. Du kan også opleve vandreklitten, Lodbjerg Sandes, vandring.

Sommer

Naturstyrelsen arrangerer natravneture, som man kan komme med på her i juni. I august trækker natravnene sydpå mod deres overvintringspladser i Øst- og Sydafrika – og de vender først tilbage til Danmark igen til maj.

Du kan være heldig at se duehøgens unger, når de flyver rundt højt til vejrs tæt på reden – næsten i stand til at klare sig selv.

Tag familien og soveposerne med ud i naturen og lad jer dumpe ned i en af klitplantagernes sheltere for natten. I kan lave mad over bål og fortælle gyserhistorier i mørket.

Efterår

Hvad med en dejlig dukkert i Per Madsens Kjær i Hvidbjerg Klitplantage på en sensommersøndag?

Tag din kikkert med og studer de mange fugle på træk langs Vesterhavet. Du kan se store og mindre flokke af suler, stormfugle, kjover, ænder og lommer.

Tag fiskestangen med og hiv aftensmaden i land. Der er gode chancer fra høfde 96, og ved Lyngby er der fint fiskeri fra stranden efter torsk.
En tur i plantagen lige nu giver dig spændende kogler, svampe og mos at hente med hjem til juledekorationer og pynt.

Se, hvad du må tage – og bliv inspireret

Vinter

Dyrene efterlader sig tydelige spor hvis der er sne. Men hvis spor er de? Du kan se, om det er forskellige dyr, der går inde mellem træerne i plantagerne og ude på det åbne land i klithederne.

Læs mere om spor

Duehøgen lever fortrinsvis i klitplantagernes tætte træer, men en kold januardag kan du også se den over de åbne landskaber.

I slutningen af februar ankommer grågæssene til Danmark fra vinterkvartererne i Holland og Spanien. Store flokke raster i Thy, og du kan se dem i store flokke, hvis du tager kikkert med op i Lodbjerg Fyr. Efterfølgende trækker de videre mod ynglepladserne i bl.a. Sverige og Norge. Det er dog slet ikke utænkeligt, at du ser grågæs senere på foråret og sommeren, for omkring 4.000 par bliver og yngler her i landet.