Året rundt i Østerild Klitplantage

Forår

Tag en tur i skoven med kikkert og termokande og gå op i et af Østerild Klitplantages tre udkigstårne. Herfra kan I studere fugle, som netop nu er på udkig efter mager, og I kan kigge på fremtidens vindmøller, der knejser højt over trætoppene. I kan også besøge vindmølletestcentret og få mere at vide på de opstillede informationstavler.

Det er nu du kan samle porse til julesnapsen. Flere steder i Østerild Klitplantage kan du finde den liflige plante, som egner sig så godt til kryddersnaps. Du må gerne tage til eget forbrug. Du kan plukke nye skud eller blomsterknopper fra porsen og få en kraftigere smag, eller du kan vente med at plukke til senere på året – helt frem til oktober – og bruge bladene til en lidt mere mild snaps. Du kan finde spændende opskrifter på kryddersnaps og bjesk ved at google ’porsesnaps’ på internettet.

Hjerteforeningen holder motionsløb i Østerild Klitplantage, så hvis du har lyst til selskab og en tur i skoven, kan du løbe med, man behøver ikke at tilmelde sig. Løbsdatoen er typisk den sidste tirsdag lige inden 16. maj hvert år. Ruten ligger i den østlige del af skoven. Man kan enten vælge at løbe 5,8 eller 10 km. Du kan også bare trave af sted og nyde forsommeren.


Sommer

Gå en tur ud i plantagen og find frem til de åbne engarealer. Nu vil du kunne se store forekomster af den fredede orkide, plettet gøgeurt, som blomstrer netop nu. Når du ikke en tur her i juni, kan du stadig nå at nyde de blomstrende orkideer først i juli.

I de sene sommeraftner kan du høre natravnens snurrende sang. Det kan i dagtimerne være meget svært at få øje på natravnen, men måske er du heldig nu.

Har dine børn nogensinde prøvet at sove udendørs under åben himmel? I kan prøve det i Østerild Klitplantage – ganske gratis – på den primitive lejrplads 100 meter nord fra det tidligere skovløberhus Mikkels Hus. Der er bålplads, lokum, vand og brænde til rådighed.

 


Efterår

En god lang travetur med familien på en sensommerdag i Østerild Klitplantage kan sikre jer alle mere end frisk luft og stærke muskler. Lige nu er naturen særlig gavmild, og I kan finde gode spisesvampe, blandt andet kantareller, og smukke mørke klaser af hyldebær til saft.

Du kan ofte hen i oktober stadig samle pigsvampe, blomkålsvampen og tragtkantareller. Nogle steder kan de findes, helt frem til frosten sætter ind.

Om efteråret kan der i Østerild Klitplantage være mange skovsnepper, som raster her i skoven på deres vej sydover. En klar aften i november er en god aften at tage te med i termokanden og gå en tur på stjerne-kig i skoven.

 

Vinter

Det er altid smukt med skov i frostvejr. Laver og mosser til juledekorationerne strutter smukt i frosten. Du må gerne plukke lidt til eget forbrug i Østerild Klitplantage. Pas dog på ikke at efterlade for store åbne pletter i skovbunden og gå lidt væk fra vej og sti, når du samler. Også kogler i skovbunden må du tage, og finder du lidt gran, som ligger på jorden efter efterårets fældninger, må du også gerne samle det.

Læs mere om, hvad du må samle i statsskovene

Alene tanken om, at Danmarks største landrovdyr, grævlingen, gemmer sig et sted inde mellem træerne, er fascinerende. Du kan også lede efter dens spor i sneen om vinteren og efter dens hule, som uhyggeligt nok kaldes ’graven’. Grævlingens hule har typisk flere indgange.

Hele året kan man være heldig at se krondyr, dådyr og rådyr både i klitplantagerne og de åbne områder omkring dem. De bedste chancer har man i skumringen. Og når naturen er i hvid vinterdragt, er billedet ikke bare storslået, det er også nemmere at få øje på dyrene.

Her i februar, når skolebørnene holder vinterferie, kan en tur i naturen være ugens undervisning, når I går på opdagelse og lærer noget om den natur, som omgiver os.

Få gode ideer til lege og ture i naturen i Naturstyrelsens idékatalog