Året rundt i Råbjerg Mile og Bunken Klitplantage

Forår

Hvis der er is på en af søerne i Bunken Klitplantage, kan du tage børnene med ud på skøjter. Hvis isen stadig er for skrøbelig, kan I gå på jagt efter dyrespor i sneen. Nyfalden sne i et tyndt lag er bedst. Prøv om du kan finde ud af hvilke dyr, der har afsat sporene, og følg nogle af dem et stykke for at se, hvor dyrene færdes.

I kan også gå på jagt efter de såkaldte ’ædespor’. Ædespor er for eksempel grankogler, som dyr og fugle har gnavet på deres helt særlige måde.

I kan få sporhjælp her

Der er mange gode grunde til at tage på tur i naturen, når skolebørnene holder vinterferie. Frisk luft, motion og samvær med familie og venner er et par af dem. At gå på opdagelse og lære noget om den natur, som omgiver os, er en anden. 

Går du en tur på Råbjerg Mile en tidlig morgen i marts i udkanten af sæsonen, har du stor glæde af din høresans. For står du helt stille, vil du høre den slående tysthed, som sand giver. Går du rundt på milen, kan du høre den piftende lyd, dine fodtrin giver. Og blæser det kraftigt, kan du høre sandet knase mellem dine tænder.

Gå en tur ud til Milesøerne og den flade slette omkring dem omkring aftenskumringstid. Nu kan du høre tusindvis af strandtudser kvække. Hannernes kraftige stemmer i den fantastiske parringskoncert  tiltrækker hunnerne. 

 

Efterår

Der er frit fiskeri i både Lillesø og Birkesø. En fisketur efter skaller er en fin sensommeraktivitet for hele familien. Modsat hvad mange mennesker mener, kan skaller fint spises. Se på internettet efter opskrifter.

Hvis du har lyst til at plukke tranebær, er det nu, du skal bevæge dig ud på heden ved Råbjerg Mile

 

Sommer

Du kan plukke blade fra porse til julesnapsen allerede nu. Og når du det ikke i maj, er det muligt helt frem til efteråret. Men så bliver det til næste års snaps.

Årets første dukkert ved stranden ved Bunken venter. En lun junisøndag er perfekt.

Lille vandsalamander yngler i de små lavvandede søer vest for Råbjerg Mile. De voksne går i land i juli, og ungerne følger efter i september. Du kan se et uhyggeligt skue både i juli og september, hvis sommeren er varm og tør. For så dør massevis af salamanderne, når de er på vej hen over milen.

Netop nu kan du plukke de dejlige mosebøllebær på vestsiden af Råbjerg Mile. De forveksles af nogle af blåbær, men forskellen er til at få øje på, hvis du bider et bær over. Mosebøllens kød er hvidt og farver ikke tænderne som blåbær. Fra sidst på måneden og ind i august modner også sortebær fra revling - du må plukke og samle til eget forbrug.

 

Vinter

Der er fire flotte vandreruter og tre fugletårne i Bunken Plantage. Fyld kaffe på kanden, smør en madpakke og drag så af sted på udkig efter både rådyr og fugle. Måske kan du høre sangsvanen snakke ved Mile Søerne.

Laver og mosser til juledekorationerne strutter smukt i frosten. Du må gerne plukke lidt til eget forbrug i Bunken Klitplantage. Også kogler i skovbunden må du tage, og finder du lidt gran, som ligger på jorden efter efterårets beskæringer, må du også gerne samle det.