Året rundt i Stenderup Skovene

Forår

Stenderup-skovene er med deres kystnærhed og frodighed en stor oplevelse om foråret. Ramsløgene er nogle af de tidlige forårsbebudere, der allerede skyder op af jorden tidligt i marts. Pilen blomstrer med kulørte gæslinger. Ræven ligger i sin lune hule med nyfødte hvalpe, og havørnen ligger på sine æg, der allerede klækkes i midten af april.

Bøgen springer ud i april, og de første lysegrønne blade ses langs Løveroddevej. Mængden af blomster på bøgen varsler, om det bliver et godt ”oldenår”.

Langs kysten jager havørrederne, og lystfiskerne kappes om at fange den største. Grågæssene høres ofte i deres søgen efter redelokaliteter, og sangsvanerne har etableret kæmpereder i de lavvandede områder i Solkær Enge, hvor der også er traner. I det kolde vand i Lillebælt findes der masser af blåmuslinger, som smager forrygende i fløde, ramsløg og hvidvin på en medbragt Trangia.

I maj måned vil der ofte være en næsten larmende kvækken fra de grønne løvfrøer, som holder til i skovenes vandhuller og i Solkær enge.  Samtidig kommer der mange trækfugle på besøg for at finde føde.

 

Sommer

I sommermånederne er skovene i fuldt flor, og en gåtur byder på skygge og kølighed på ellers varme sommerdage. Ligeledes kan man næsten alle steder komme tæt på vandet, så man kan få en forfriskende dukkert.  Bøgen og egen knejser med grønne blade, og holder skovens luftfugtighed højt, så faunaen og floraen trives. Gå en tur efter en stor tordenskylle og mærk den helt forrygende duft og friskhed efter en tør periode.

Rålam kommer til verden i juni, og hvis man færdes helt stille på skovvejene, kan man opleve at se rålam helt tæt på deres mor, råen. I juli og august har rådyrene parringtid, og man kan høre råbukkene ”smælde” hvilket lyder som hundeglam. Råbukkene kan finde på at jagte hinanden i territoriekampe.

Rævehvalpene er nysgerrige og leger foran hulerne, og grævlingens grise tøffer rundt i skumringen sammen med deres forældre.

Natugle-ungerne holder flyveøvelser om aftenen fra de hule træer, og ind i mellem sidder der en unge på skovbunden. Bare lad den være, for forældrene fodrer ungen til den kan flyve. Havørnens unger kræver nu masser af føde, og forældrene pendler mellem fjor og skov med fisk og fugle i kløerne.

I slutningen af august kan der samles brombær i massevis i alle skovene. 

 

Efterår

Efteråret er høsttid i skovene. Dyrene samler forråd, og bog, nødder og agern fortæres for at give fedt på sidebenene til en kommende vinter. Skovene bugner af spiselige skatte: svampe, frugt, bær og nødder findes i store mængder.

Bær-sæsonen går på hæld, men der vil stadig være brombær, hyldebær og hyben. I skovene kan der også findes gode spisesvampe fx kantarel, Karl Johan og stor trompetsvamp. Slåen, hyben, kræge og mirabel er klar til at krydre en efterårssnaps.

I september vil der ofte ligge net i skovbunden i Midtskov. De bruges til indsamling af frø af høj kvalitet fra eg, bøg, lind, avnbøg og grandis. Op imod 5 tons bog bliver via et planteavlscenter solgt til planteskoler.

En lille bestand af dåvildt er ved at få fodfæste i Stenderup-skovene, og i de kommende år vil der også blive mulighed for at høre dåhjortenes brunstkald. 

 

Vinter

Vintermånederne i skovene er præget af naturens dvale, men alligevel byder skovene på masser af gode oplevelser. I december kan du samle mos, lav, svampe med mere til juledekorationer, gran og kogler kun fra jorden.

Benyt en klar måneskinsaften til at gå en tur i den nøgne løvskov, og oplev uglerne jage på lydløse vinger, og hør rævens uhyggelige parringskald i den stille nat. Tag en sovepose/liggeunderlag med og sæt dig ved Lillebælt, hvor der - i modsætningen til sommerens heftige bådtrafik - er helt stille. Kun de store fragtbåde bryder stilheden med monotone motordunk.

Havørneparret ankommer i januar og begynder straks at bygge på deres rede, så den er klar til æglægningen.

I Stenderup-skovene er der så mørkt, at en stjerneaften om vinteren er en kæmpe oplevelse.