Vandreruter

Alheden Skov har flere vandreruter – den mest kendte er Hærvejen, der går ned gennem den jyske halvø.

Derudover er der fire ruter i selve skoven:

Tur 1: Kæmpehøje - Havredal Plantage (ca. 2 km, ca. 1/2 times gang)
Turen går fra P1 mod nord. Turen krydser ind gennem en nåleskov langs et bredt bælte af kæmpehøje. På ruten tilbage passeres en bøgebevoksning. Turen starter og slutter langs asfaltvejen.

Tur 2: Stendalsturen - (ca. 3,5 km, 1 1/2 times gang)
Turen går fra P1 mod syd. Hvor ruten drejer fra Stendalvej, kan du se fire diger, der støder sammen. Herfra går ruten over Dovrehøj igennem Kalvekrogen til Norskestien nord om Stendalen. Efter broen er blevet krydset, fortsætter turen syd om Stendalen langs en smuk skovsø, der i varme sommermåneder tørrer ud. På vejen tilbage til P-pladsen passerer du en stensat brønd.

Tur 3: Stendal plantage - (ca. 6 km, 2 timers gang)
Turen starter ved P2 og P3. På turen passerer du Cramers Mose, et åbent areal med flere kæmpehøje, en gammel bøgeskov, hulveje, Norskestien (langs Stendalen), det vestlige skovdige med udsigt over marker, plantagens først tilplantede areal omgivet af lyngtørvsdiger, mindesten for plantagens start, en vildtbanegrøft og løvtræsbæltet mod skovens sydkant. Du kan halvere turen ved at dreje mod syd fra Norskestien ved afmærkningen. Ved Jagtjunkervej skal du dreje til venstre mod Stendalgård. Stendalvej fører til P3, og Papsøvej fører til P2.

Tur 4: Ulvedal plantage - (ca. 4,5 km, 1 3/4 times gang)
Turen udgår fra P4 og P5. Turen fører til Jens Langknivs Røverhule (langdyssen), Bredemose med hulveje og diger, en rødgran-bevoksning med gamle skovfyr og over Krogdalen. Langs
Gl. Karupvej ses 70-80 år gamle nobilisgran og ædelgraner.

10. Gå tur med hunden

Hunde er velkomne i Alheden Skov – så længe de er i snor. Skal din hund løbe frit, skal I bruge den store hundeskov ved Aarestrupvej.

Læs mere om hund i naturen

11. Bålpladser og overnatningsmuligheder

Der er en primitiv lejrplads med muldlokum i Stendal Plantage. Pladsen ligger ved Jagtjunkervej ca. 500 m vest for den gamle skovridergård Stendalsgård.
Har du lyst til at være helt alene på din telttur, frygt ej. Der er fri teltning i hele Alheden Skov.

Du skal bare huske at følge de gældende regler for overnatning i naturen

Orienteringsløb

I Stendal Plantage og Ulvedal Plantage har den lokale orienteringsløbsklub (link: www.karupok.dk ) lagt to fede ruter. Du kan selv variere sværhedsgraden, og du kan tage ruten alene eller sammen med andre. Og du bestemmer helt selv, om du vil løbe eller gå. Vigtigst er det, at du får en god oplevelse. Du må gerne bruge en GPS de steder, hvor koordinaterne på posterne er oplyst.

På findveji.dk kan du hente kort for Stendal og Ulvedal

Cykling

Der er ingen afmærkede mountainbikeruter i Alheden Skov, men mindre kan også gøre det. Skovvejene, der skærer sig gennem de tre plantager, er hyggelige. Vil du have sved på panden, så kør ned i den del af Alheden Skov, der hedder Stendal. Her kan du sagtens finde en skovvej med en hård bakke.

Geocaching

Alheden Skov er mere en flot natur. Flere steder i skov gemmer sig nemlig såkaldte geocacher, der er ”skattene” i hobbyen Geocaching.

Kort fortalt handler geocaching om, at man ved hjælp af en GPS-modtager eller en smartphone skal finde geocachers – en lille boks, der kan indeholde alt fra nøgleringe til avisartikler. Når man har fundet cachen, tager man en af tingene med sig. Og efterlader en ny skat til den næste skattejæger.

I geocachen finder du en logbog, hvor du skriver, at du har fundet skatten. Når du kommer hjem fra skoven, logger du på Geocaching.com, hvor du indberetter, at du har fundet cachen.

Læs mere om skattejagten på geocaching.com

Jagt

Der er regaljagt i skovene. Naturstyrelsen Midtjylland står for den overordnede jagt- og vildtforvaltning.

Ridning

Mange ryttere vælger at lufte sig selv og deres heste i Alheden Skov. Her er ingen afmærkede ridestier, men så længe du rider efter gældende regler, er du meget velkommen.

Læs mere om reglerne for ridning i naturen