Aktiviteter ved Bølling Sø

 

Foto: Silkeborg Kommune

Foto: Silkeborg Kommune

Vandre- og cykelruter

Der er en afmærket rute rundt om søen på cirka 12 kilometer. Der er gangbroer på de mest våde steder. Turen er egnet til vandrende og cykler, men den er desværre ikke handicapvenlig. Ruten er markeret med gule pile.
Der er også en afmærket tur rundt om Skallerund Sø, ligesom der vest for søen langs Skygge Å og på tværs af dalen fra rute 13 til Stenholt Skov er en afmærket sti. I selve Stenholt Skov er der flere stier.

Gå i fortidens fodspor

Du kan gå på opdagelse i nogle af de spændende historier, der gemmer sig i landskabet i den sydøstlige del af Bølling Sø. Du kan bl.a. blive klogere på søens historie, mens du kigger ud over det flotte landskab, høre fascinerende fortællinger om Tollundmanden, gå ad en stemningsfuld, dyb hulvej, spille vendespil med fine gravgaver fra bronzealderen eller prøve dit held som stenalderjæger på lykkehjulet.

Formidlingen er velegnet for både børn og voksne, og der er mulighed for at gå både korte og lange ture (2-12 km). Du kan downloade en PDF af kortet til udprint her:

Kort "I Fortidens Fodspor" Bølling Sø

”I fortidens fodspor” er støttet af Nordea-fonden. Bag projektet står Museum Silkeborg, Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen.

Løberuter

Turen rundt om Bølling Sø er en god og brugt løberute – også i forbindelse med løbestævner og Skolernes Motionsdag den sidste dag før efterårsferien. Der er lidt over 12 kilometer rundt om søen.
Der er også en fin løbetur rundt om Skallerund Sø. Den er dog ikke afmærket og kan være våd sine steder.
Langs åen nordvest for søen går en vandre- og løbesti med forbindelse til rute 13 og Klosterlundvej. Turen er ikke afmærket.

Rideruter

Det er tilladt at ride på alle offentlige stier ved Bølling Sø, men ridning skal undlades på de dele af stierne, der er lavet som boardwalks med træbrædder. Det er derfor ikke muligt at ride hele vejen rundt om søen. 

Fuglekigning

Der er et rigt fugleliv hele vejen rundt om søen – især i den østlige halvdel, hvor færdsel på søfladen ikke er tilladt. Hele vejen rundt om søen er der mange velegnede udsigtspunkter med let adgang og gode parkeringsforhold. Blandt andet vigepladsen i søens vestlige ende (13a). P-pladsen for enden af Bøllingsøgårdvej nord for søen – her ligger en kunstig fugleø kaldet sandøen. (13b). Tollundbakken ved Ellingvej/Femøresvej (13c) og rensningsanlægget syd for søen (13d).

Læs mere på dofbasen.dk

Overnatning

Der er flere primitive overnatningspladser rundt om søen, hvor det er tilladt at overnatte en enkelt nat. Det er ikke muligt at reservere plads – først til mølle-princippet gælder. På Dværgbakken vest for søen er en teltplads med adgang til toiletter (12a). Syd for søen tæt ved Engesvang er der en shelter med bålplads (12b). Nord for søen er en shelter (12c), ligesom der øst for søen er en primitiv overnatningsplads (12d). De to sidstnævnte ligger på Hærvejens vandrerute, der går øst for Bølling Sø.

Hundeskoven

Vest for Skallerund Sø er en offentlig hundeskov. Andre steder skal hunde føres i snor.

Bølling Sø. Foto: Per Fløng

Badning

Man kan bade fra bådebroen i søens vestlige ende. Men der er ikke ret dybt, og bunden er meget fugtig og mudret. Vandet er forholdsvis brunt på grund af tørvebunden.

Fiskeri

Det er tilladt at fiske med stang eller snøre i den vestlige halvdel af søen. Grænsen er markeret af stenrev, hvor højspændingsmasterne tidligere stod. I den vestlige ende er en lille bådebro. I søen er der en pæn bestand af såvel gedder som aborrer.

Vandrere ved Bølling Sø. Foto: Per Fløng

Sejlads

Det er tilladt at sejle i robåd, kano eller kajak i den vestlige halvdel af søen – ikke i den østlige halvdel. Grænsen mellem den vestlige og østlige del af søen er markeret af stenrev, hvor højspændingsmasterne tidligere stod. Det er ikke tilladt at komme tættere end 50 meter fra resten af højmosen (den lille halvø syd for Klosterlund). Motor eller sejl er ikke tilladt, og sejlads er kun tilladt mellem solopgang og solnedgang. Der er en rampe til kanoer i den vestlige ende af søen.
For enden af Ellevej i Engesvang er det muligt permanent at lægge robåde og kanoer efter aftale med Naturstyrelsen. Der er også en lille bådebro.

Rastepladser

På Dværgebakke vest for søen er en stor offentlig grillplads med parkering, toilet, borde, bænke, bålsted og grill (17a). Nord og øst for søen er der tre nedlagte jagthytter, der er åbne for offentligheden som madpakkehuse (17b, c og d).
Obfuscated Email

Foto: Per Fløng

Geocaching

Der er en del geocaches rundt om både Bølling Sø og Skallerund Sø, ligesom der er en del langs Skygge Å nordvest for søen.

Se mere på geocaching.dk