1. Klosterlund Museum

Der har formentlig boet mennesker ved Bølling Sø de sidste 12.000 år. Flere af de gamle bopladser er fundet lige der, hvor Klosterlund Museum ligger i dag.
Museet ligger i de imponerende granitlænger til den store tørvegård Klosterlund ved søens nordvestlige bred. På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Udstillingerne fortæller historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv.
Der er mange oldtidsfund fra de arkæologiske udgravninger ligesom der en omfattende udstilling af tørvegravningen ved søen – og livet som tørvearbejder og de mange maskiner, der har været brugt.
Ved museet kan gæsterne se et tørveværk, der er i brug som et arbejdende museum ved særlige lejligheder.
Den smukke hovedbygning i røde teglsten er opført af tørvematador Martin Anchersen i 1912. Der er nu børnehave i bygningen.
Gården var oprindelig en stor hedegård på den forblæste hede. Martin Anchersen overtog den omkring 1901 og plantede læhegn af bjergfyr for at skabe læ for sandflugten. Martin Anchersen etablerede en moderne tørvefabrik ved den vestlige ende af den nuværende Skallerund Sø nord for Klosterlund og senere et endnu større anlæg ved selve Klosterlund.
Martin Anchersen hentede en driftig tørvearbejder, Emil Ernst, til at forpagte og drive tørvefabrikken. Emil Ernst byggede også sine egne tørvefabrikker og blev egnens største tørvefabrikant. På sine fire fabrikker producerede han i mange år omkring 25 millioner tørv om året.
Sydøst for Klosterlund kan man se rester af den gamle højmose – det er den halvø, der går ud i søen fra den nordlige bred.
Se mere om museet på museummidtjylland.dk

2. Højmosen

Den halvø, der stikker ud i Bølling Sø på nordsiden, er de tilbageværende rester af den gamle højmose, der ellers er gravet væk eller dækket af den nuværende sø. Højmosen er et interessant levested, der er kendetegnet ved at være sur, fattig på mineraler og i særdeleshed fattig på plantearter. Omsætningen af døde planter går i stå på grund af mangel på ilt, kalk og kvælstof. I en etableret højmose som på halvøen, bevares organisk materiale, mens uorganisk materiale som eksempelvis metal forvitrer. Det er derfor, der er så velbevarede gravfund fra Danmarks oldtid i de danske moser.
Det tykke lag af både døde og levende sphagnum-planter gør bunden blød, så er det er svært at færdes på selve halvøen.
3. Oldtidsmuseet i Stenholt Skov

En lille stråtækt bygning i bindingsværk på toppen af bakken rummer en lille samling med flintefund fra oldtiden. Tingene er samlet, fordi en tørvearbejder, Søren Holdgaard, sammen med en anden Søren, stationsbestyrer Søren Jensen (kaldet Wollesen) fra Funder, havde fået interesse for de mange oldtidsfund i mosen. Det lille museum er rejst til formålet i 1933-34 af den velhavende tørvefabrikant Martin Anchersen. Adgang og udlån af nøgle efter aftale med Klosterlund Museum. Man kan desuden få mere at vide om det gamle museum og Bølling Søs historie på Klosterlund Museum. Den lave bygning ved foden af trappen hørte oprindeligt med til museet og rummede en udstilling af væve og slagler til plejle. Slagler var lavet af de knudrede egestammer fra Stenholt-skoven og var i mange år en sikker indtægtskilde for egnens befolkning. Huset bruges nu som madpakkehus og til aktiviteter af skoleklasser og andre grupper.
Parkering ved Klosterlundvej, 7442 Engesvang, (GPS-koordinater: 56.195223, 9.33542).