Vandreture

Farumskovene har tre afmærkede vandreruter, der byder på de smukkeste naturoplevelser i skovene.

Terkelskov og Nyvang (6,5 km) Med udgangspunkt ved p-pladsen på Kalkværksvej kan man gå nordpå gennem Terkelskov ved at følge de gule pletter på træerne. Vandreturen er gennem et meget kuperet landskab med skovsøer (11 på kortet), arboretet Fileten (10 på kortet) og Ravnehullet (12 på kortet), der giver en meget varieret gåtur. Tilbage ved p-pladsen kan man fortsætte vestpå rundt om Klevads Mose (6 på kortet) langs Mølleåen (Hestetang Å). Solide og vandtætte sko en fordel i perioder med regn.

Farum Søsti (10 km) kommer hele vejen rundt om Farum Sø. Den er afmærket med vejvisningssten i urets retning, og desuden er der kilometersten, hvor der er indhugget et relief af et dyr eller en plante, som er typisk for området. En glimrende brochure med kort og beskrivelse af dyreliv kan hentes på Furesø Kommunes hjemmeside:

Hent folder over Farum Søsti

En anbefalelsesværdig afstikker går til Fugletårnet (1 på kortet), hvor man har den flotteste udsigt over Farum Sø.

Mølleåstien er både cykel- og vandresti ved Mølleåen fra Fiskebækken ved Furesøen og til Buresø. Turen går både gennem skov og over åbent land med mange flotte kig til istidslandskabets bakker og dale.

Læs mere på Naturpark Mølleåens hjemmeside

Cykelruter

Under normale forhold er det glimrende at cykle på skovvejene, hvor biler ikke har adgang. Der må kun cykles på skovveje og stier, ikke i skovbunden eller op og ned ad skrænter.

Mølleåstien er en meget smuk cykel- og vandresti ved Mølleåen fra Fiskebækken ved Furesøen og til Buresø. Turen går både gennem skov og over åbent land med mange flotte kig til istidslandskabets bakker og dale.

Læs mere på Naturpark Mølleåens hjemmeside

Den 420 km lange nationale cykelrute N2 fra København til Hanstholm går gennem Farumskovene mellem Nyvang og Ganløse Ore.

Rideruter

Ganløse Ore har 13 km befæstede ridestier og 6 km ridespor på jord eller græs, og derfor er det langt det bedste sted for en ridetur. Samtidig er der gode parkeringsforhold med trailer langs Farumvej. Det er forbudt at ride på skovvejene i Ganløse Ore.

Læs mere i ridefolderen for Ganløse Ore

Farum Lillevang, Nyvang og Terkelskov har kun en kort ridesti (1,5 km), og ellers er ridning i skridt tilladt på grusveje.

Læs mere om reglerne for ridning i Hovedstaden

Det er forbudt at ride i Fileten og Ryget Skov.

Læs mere om ridning i Naturstyrelsens skove

Orienteringsløb

Du kan løbe orienteringsløb i Farum Lillevang. Naturstyrelsen har i samarbejde med bl.a. Farum Orienteringsklub opsat poster rundt omkring i skoven. De faste poster kan bruges af alle skovens gæster, så der er mulighed for en ny og mere udfordrende skovtur.

Læs mere og find kort på findveji.dk

Når hunden er med

Hunde skal altid være i snor i skovene.

Læs mere på hjemmesiden: Med hund i naturen

Picnic og bålpladser

Bålpladser og bålhuse

Der er flere steder at åbne madkurven eller grille nogle bøffer (vær opmærksom på, at der ikke kan køres til bålpladserne):

Lejrpladsen (7 på kortet) i Nyvang har bålplads med grillrist og træstammer til at sidde på. Det er tilladt at samle nedfaldne grene til bålet. P-plads ved Farumvej.

Krogesø i Ganløse Ore (5 på kortet) har to, små bålpladser omkring skovsøen tæt på Krogemosevej. P-plads ved Christianshøjvej.

Bålhytten ligger i den nordlige del af Farum Lillevang langs med Islevmosevej.

Læs mere om at spise i naturen og brug af bålpladser

Se flere bålhytter og bålpladser på udinaturen.dk

Værsgo at plukke bær og svampe

Der er gode områder at plukke bær i Farumskovene. Mange steder vokser der hyldebuske, og i skovbunden er der gode muligheder for at finde hindbær. Du må gerne plukke til eget forbrug.

Spiselige svampe må plukkes til eget forbrug, men vær forsigtig, for der er også giftige svampe.

Se hvad andre har fundet i Farumskovene på svampeatlas

Læs mere om svampejagt

Fiskeri

Det er tilladt at fiske fra bredden af Farum Sø. Alle mellem 18 og 65 år skal dog have et gyldigt lystfiskertegn

Læs mere om fisketegn på Fiskeristyrelsens hjemmeside

Færdsel i siv- og rørskov samt brug af waders er ikke tilladt. På krogen kan man få store gedder, aborrer og måske sandart. Der må ikke landes ål.

Læs mere om lystfiskeri og fisketegn

Geocaching

Geocaching er en slags skattejagt, hvor man ved hjælp af en GPS eller en mobiltelefon med GPS kan finde skatte i naturen. Ofte bliver man også klogere på områdets historie, dyreliv m.v.

Der er også gemt ”skatte” i Farumskovene.

Kom i gang på geocaching.com

Læs mere om reglerne for geocaching

Overnatning

Naturstyrelsen byder på flere overnatningsmuligheder i Farumskovene, og nogle af dem kan bookes til grupper. Der kan ikke køres til pladserne med bil, så pak bagagen så den kan bæres.

Primitiv overnatningsplads ved Bastrup Sø (9 på kortet) er placeret lidt vest for Bastruptårnet. Her er shelter og bålplads. 

Lejrpladsen (7 på kortet) i Nyvang i nedlagt grusgrav med plads til ca. 80 personer. Bålplads med grillrist og træstammer til at sidde på. Det er tilladt at samle nedfaldne grene til bålet. P-plads ved Farumvej. Kan bookes af grupper.

Lejrplads Eagles Nest, Terkelskov, tæt ved p-pladsen på Kalkværsksvej. Her er ca. 15 overnatningspladser. Ingen toilet eller vand.

Primitive overnatningspladser ved landgangssteder (1 på kortet) har bålplads og mulighed for primitiv overnatning. Brænde kan samles i skovbunden. Tilsvarende er der tre andre landgangssteder ved sydsiden af Farum Sø.

Booking skal ske på book.naturstyrelsen.dk

Fri teltning

Farum-skovene tillader "fri teltning". Her gælder 1-2-3-reglen: 1 nat på samme sted, maks. 2 telte og maks. 3-mands telte. Teltene skal placeres under træer og være uden for synsvidde fra beboelse.

Læs mere om reglerne for fri teltning

Book en aktivitet

Farumskovene er åbne for arrangementer og aktiviteter. Men hvis aktiviteterne påvirker andre mennesker i naturen eller dyr og planter, er det nødvendigt at søge tilladelse mindst 14 dage før arrangementet.

Søg tilladelse på Book i Naturen

Se, hvad der kræver tilladelse