Aktiviteter i Gyttegård Plantage

Vandreruter

Gyttegård Plantage har fire afmærkede vandreture, foruden den såkaldte sundhedssti. Alle er rundture på ca. 2-4 km, og hver tur kan klares på 45-90 min. Vandreruterne starter ved p-pladserne P1, P3 og P5, hvor du kan finde en vandretursfolder.

Hent vandretursfolderen her

Rød rute (2,2 km med start vestpå fra P1) er suverænt den flotteste og mest varierede gåtur gennem Gyttegård Plantage. Den fører direkte hen til området med den smukke parabel-klit ved Grene Sande, der med klitbrud minder om natur fra Vestkysten. Spændende område for hele familien – især børn vil elske at smide skoene og løbe op og ned ad sandklitterne. Derpå går man i et lyngbevokset område mellem parabel-klittens ben, hvor der er tyttebær i sæsonen. Og tilbage langs en lille sø og de fugtige kærområder, hvor der bl.a. findes porsebuske. Ved Billund-vejen er det muligt at forlænge gåturen med godt 1 km ved at følge hulvejen til udsigtspunktet Ørnsbjerg.

Rød rute (1,5 km med start østpå fra P1) langs Kærvej er til gengæld ikke noget kønt syn, fordi skoven her i de seneste år har været ramt af flere hårde storme og ildebrand. Til gengæld venter en anderledes oplevelse, hvor man kan se, hvordan naturen langsomt reparerer sig selv.

Gul rute (4 km med start fra P1) følger rød rute til parabel-klitten ved Grene Sande. Her fortsætter gul rute langs klitten nordpå til et smukt hedelandskab. Tilbage ved Billundvejen følger stien et plantage-område langs Grene Å, inden den returnerer til P1 langs Kærvej, hvor skoven ser noget miserabel ud efter hårde storme og ildebrand – til gengæld et både usædvanligt og sjældent stykke dansk natur.

Blå rute (2,8 km med start fra P3) følger en sti langs en lille sø gennem fugtige kærområder, hvor der bl.a. findes porsebuske. Videre gennem et ryddet skovområde, hvor det gamle hedelandskab er ved at blive genskabt. Endnu lader lyngen vente på sig, men den kommer efter en overgangsfase med hindbær, gederams o.l. Tilbage langs skrænten, der udgør kanten af Hejnsvig bakkeø.

En gul stiforbindelse (1,2 km) binder rød og blå rute sammen med mulighed for en tur på ca. 7,5 km.

Sundhedsstien

Pulsen må godt periodisk komme op på 200, når du tager de 12 udfordringer op langs den 3 km lange sundhedssti, som er en markeret rød rute gennem den sydlige del af Gyttegård Plantage. Rundturen kan starte fra p-pladsen P6 eller P5 ved Gyttegård Golf Klub.

Sundhedsstien handler om både at have det sjovt og få pulsen til at køre op og ned ad Borg-skalaen fra 6 til 20, der nogenlunde svarer til, at pulsen svinger mellem 60 (hvile) og 120 (let træning) og 160 (kraftig træning) til 200 (udmattelse og pause).

Blandt de 12 aktiviteter er fx step på bænk, leg på mikado, slalom på skrænter, bjørnekravl under net og mange andre øvelser, som er lavet af studerende fra UC Syddanmark.

Mountainbikerute

Afsted over stok og sten kan man også opleve Gyttegård Plantage fra sadlen på en mountainbike. Den 6 km lange mountainbikerute tager et tværsnit af plantagen. Med start fra Gyttegård Golf Klub på Hejnsvig Bakkeø går det fra skovområdet ned på hedefladen, som for nyligt er ryddet for skov. Det er et dejligt ujævnt terræn med gode forhindringer for en mountainbike. Og nordligst kommer man igen ind i et gammelt plantage-område. Husk at alle kører i samme retning på ruten – og det er med uret.

Med egen mountainbike kan du starte fra p-pladsen P4 eller P5 ved Gyttegård Golf Klub.

Cykelruter

Der er ikke afmærkede cykelruter gennem Gyttegård Plantage. Alligevel kan man sagtens cykle på skovvejene, hvor biler ikke har adgang. 

Der må kun cykles på skovveje og stier, ikke i skovbunden eller op og ned ad skrænter.

Rideruter

Gyttegård Plantage har ikke afmærkede rideruter, men det er muligt at ride langs skovvejene. Der må ikke rides på skovveje, som er mindre end 2,5 meter brede.

Regler for ridning i skoven

Når hunden er med

Hunde skal altid føres i snor. Undtagen i hundeskoven.

Læs også Med hund i naturen

Hundeskov

Hele året kan hunde løbe frit omkring i den 5 hektar store hundeskov nordøst for p-pladsen P1. Det kræver blot, at du har kontrol over hunden og kan kalde den til dig, så den ikke generer andre hunde og hundeejere. Hundeskoven er indhegnet, så hunde og vildt kan holdes adskilt. Det er derfor vigtigt, at portene til hundeskoven holdes lukkede. 

Picnic og bålpladser

Det smukkeste sted for en picnic er i sandklitterne ved Grene Sande (1). Men skal der være mulighed for at tænde bål og måske grille pølser og bøffer, så er der en flot bålhytte (8) med grill, shelter, borde og bænke. Der er endda brænde, som frit kan benyttes, og maden kan nydes med udsigt over den kommende hedestrækning. Er bålhytten ikke booket af andre, må man også gerne benytte den.

Bålhytten kan reserveres her 

Mere om brug af bålpladser

Værsgo at plukke bær og svampe

Brombær, hindbær, tyttebær, tranebær, blåbær, mosebølle og revling vokser mange steder i Gyttegård Plantage. Du må gerne plukke til eget forbrug. Det samme gælder svampe. I svampesæsonen byder skovbunden på mange spisesvampe som kantareller, rørhatte m.v.

Læs mere om planterne i Gyttegård Plantage 

Byg din egen hule

Ved Gyttegård Golf Klub er der en hulebyggeskov tæt på p-pladsen P5. Her er både børn og voksne velkomne til at bygge deres helt egne huler. Du må gerne bruge skovens rafter og grangrene, som ligger mange steder. Du må også gerne bygge videre på andres huler - eller bygge dem helt om. Eller gå på jagt efter huler, og se hvad der gemmer sig i underskoven.

Vær opmærksom på, at i hulebyggeskoven må du ikke brække friske grene af træerne eller hugge og skære i de levende træer.

Overnatning

Naturstyrelsen byder på én overnatningsmulighed i Gyttegård Plantage, og det er ved bålhytten, som er markeret på kortet som seværdighed nr. 8. Her er der shelter til ca. 20 mennesker i bålhytten, der også har grill, gratis brænde, bænke og borde og et muldtoilet. Fra bålhytten er der udsigt over hedelandskabet. Et shelter er en åben, primitive træhytte, der giver læ, et fast underlag og tag over hovedet.

Bålhytten skal reserveres på forhånd. Der kan sagtens være flere grupper på samme tid, så vis hensyn, hvis der er andre i bålhytten. 

Reserver bålhytten her

Fri teltning

Hele Gyttegård Plantage er udlagt som område med "fri teltning". Det betyder, at du kan slå et telt op til max tre personer i én nat på samme sted. Teltet skal være uden for synsvidde fra beboelser og biveje. Der er flere regler for fri teltning.

Læs mere om fri teltning

Book en aktivitet

Gyttegård Plantage er åben for arrangementer og aktiviteter. Men hvis aktiviteterne påvirker andre mennesker i naturen eller dyr og planter, er det nødvendigt at søge tilladelse mindst 14 dage før arrangementet.

Læs mere om ansøgning af aktiviteter

Se, om aktiviteter kræver betaling