Planter
Hornbæk plantage er en endog meget varieret skov med gamle træer, urørte skovområder og tætte bevoksninger med et vildt præg. Da plantagen blev til for ca. 200 år siden, var den domineret af fyrretræer, men i dag er løvtræerne med bøg og eg de mest almindelige arter.
Især i den østligste del, hvor jordbunden er mest frodig, vokser bøgeskoven helt ned til kysten. Her kan du også finde anemoner om foråret.
I den nordlige og vestlige del af skoven er skovfyren dog stadig det mest dominerende træ. Og tættest ved kysten ser du de de troldeagtigt krogede fyrretræer, der kuet af vind og sand har været med til at skabe læ, så skoven bagved kunne overleve.
Eksotiske træer
Du kan finde alle de almindelige træer i skoven. Udover bøg og eg er det bl.a. ær, birk, rødgran og rød-el. Men du kan også finde ægte kastanie, rødeg, poppel, røn, lind, robinie, fuglekirsebær og nåletræer som lærk, ene, omorikagran, weymouthfyr, ædelcypres, thuja, tsuga, grandis, ædelgran og nordmannsgran. Dertil kommer så alle de hårdføre arter af fyrretræer, der i sin tid var med til at sikre skovens tilblivelse: østrigst fyr, bjergfyr og skovfyr.
Omorikagran er et slankt grantræ, der også kaldes søjlegran. Det stammer fra Tarabjergene på grænsen mellem Serbien og Bosnien. Det bruges bl.a. til klippegrønt.
Ved det sted, der kaldes Søjlehallen, vokser der tulipantræer. Tulipantræet er – modsat hvad mange tror – ikke et magnoliatræ. Tulipantræet Liriodendron tulipifera har sin egen slægt. Det blomstrer i juni-juli med 4-5 cm store tulipanlignende, gullige blomster.
Horneby Sand
I Horneby Sand vest for Hornbæk by er skovfyr stadig det mest almindelige træ blandet med bevoksninger af eg og østrigsk fyr. Mange af de gamle skovfyr fra første halvdel af 1800-tallet står stadig. Man forsøger at bevare de gamle træer.
Ved Horneby Sand ligger der et område med græs nord for Strandkrogen, som man søger at holde åbent ved at bekæmpe rynket rose og japansk pileurt. Begge er invasive arter, der let tager over, hvis de får mulighed for det.