7. Hestehave Skov

En gulprik-mærket rute fører dig godt rundt i Hestehave Skovs herligheder. Skoven er i sig selv, ligesom Ringelmose Skov, smuk og varieret, både i bevoksninger og terræn med mange fortidsminder (dysser, hellekister og gravhøje) rundt i skoven. Til en af hellekisterne (et lille stensat stenalder-gravsted) knytter sig en historie – at den var indgangen til en hemmelig underjordisk flugtvej fra Kalø-borgen under vandet over til skoven.
Thyrahytten er bygget samtidig og i samme stil som Jagtslottet på Kalø Hovedgård – herskabets badehus og skov-salon. Inde ved skovvejen bag Thyrahytten står både nogle monumentale popler samt et kolossalt stort asketræ. Ask tåler et meget højt vandindhold i jorden, bare der er vandbevægelse og ilt i jorden. I Statens naturnære skovbrug, dræner man ikke længere vandet væk, men planter i stedet for netop ask i fugtige skovlavninger. Asketræ bruges fx til gulve og møbler, i vikingetiden til langbuer og økseskafter.
Troldebøge og blå anemoner: Via gulprik-ruten langs kysten kommer du til den sjove troldeskov, hvor vrange (skævvoksede, grenede og snoede) bøge står på kystskrænterne ud mod vigen. De er blevet sådan pga vinden, men også fordi de har været skåret ned og har skudt igen fra stubben. Det er kun noget disse bøge kan, fordi de er af den oprindelige danske bøge-race. De indførte retvoksende rumænske bøge, der dominerer i nutidens skove, kan ikke skyde igen fra stubben efter fældning. Under dem kan man i marts-april finde blå anemone – mens hvid anemone er talrig og plukkeegnet, er blå anemone truet og bør ikke plukkes. Favntræspladsen er et gammelt udskibningssted for tømmer fra Kaløs løvskove. Her er i dag et picnicsted og en åben plads.
Fugletårn ved Føllebund: I skovens nordvestlige kant kan du komme ud til et fugletårn, ad en lille blind sidesti. Fugletårnet giver året rundt gode muligheder for at se det rige fugleliv i de våde Føllebund-enge.
Se ruter og fugletårn i miniguiden
Læs mere om Føllebund