Ølsemagle Rev
Ølsemagle Rev og Staunings Ø er et vildtreservat og et sandt eldorado for fugle. Nordspidsen af Ølsemagle Revle og sydspidsen af Staunings Ø er helt lukket for gæster i fuglenes ynglesæson, men der er stadig masser at kigge på og komme tæt på.
En af stjernerne i området er den gule vipstjert, der ellers mest ses herhjemme som trækfugl. Men den gule vipstjert yngler på Ølsemagle Revle. Den gule vipstjert er gået tilbage i de senere år, men ved Køge Bugt har den fundet et område, hvor den kan li' at være. Du kan kende den på den lange hale, det gule bryst og den olivengrønne ryg. Hunnernes underside er lysere gul end hannens.
Læs mere på dofbasen.dk
Vigtig rasteplads for vadefugle
Hele området er en vigtig rasteplads for trækfugle. Især for vadefugle, hvor man fra sidst i juli til langt ind i november kan se tusindvis af vadefugle, der søger føde i det lavvandede område. Fx kan du opleve store flokke af vibe og hjejle, men du kan også se strandskade, klyde, stor præstekrave, islandsk ryle, sandløber, dobbeltbekkasin, storspove, sortklire, rødben, hvidklire og mudderklire. Rødben, strandskade og store præstekrave yngler på revet, og det hænder også, at klyden gør det.
Dertil kommer en masse andefugle og gæs. Gravand, pibeand, krikand, grådand og troldand samt knarand, spidsand og skeand. Området er også blevet en meget vigtig raste- og overvintringsplads for grågæs. Bramgæs ses på træk.
I rørskovens dyb
I den tætte rørskov inden for stranden og klitterne kan du høre rørsangeren og sivsangeren. Det er hos dem, gøgen foretrækker at lægge sine æg. Rørdrum kommer på besøg engang imellem, og så kan du måske være heldig at høre den pauke. Det lyder lidt som når man blæser i en flaske. I rørskoven og i lagunen kan du også møde fiskehejren på sine lange ben.
Fra slutningen af august til slutningen af oktober kan man opleve store flokke med tusinder af stære, der går til ro i rørskoven ved Ølsemagle Rev og Staunings Ø. Hvis du er heldig kan du se dem flyve i formation – sort sol. Stærene elsker rørskoven, fordi den beskytter dem effektivt mod rovdyr. Efterår og vinter kan du også se isfuglen ved dæmningen ud til revlen.
Den sjældne mosehornugle
Rørhøgen lægger ofte vejen forbi. I det hele taget er der rigtig mange rovfugle ved Ølsemagle Rev. En af forklaringerne er, at der er masser af markmus på det moseagtige område ved lagunen. Det betyder bl.a., at der er mange ugler – bl.a. kan man være heldig at se mosehornuglen, når den er på træk. Mosehornuglen er sjælden i Danmark, og i dag regner man kun med, at der findes 10-15 ynglende par.
Læs mere om mosehornuglen i Miljøstyrelsens artsleksikon
Rovternen
Udover ugler kan du også støde på musvåge, vandrefalk, duehøg, tårnfalk og fiskeørn. Endelig kan du se sjældne terner. Det hænder, at dværgternen og splitternen kommer på besøg, og det samme gælder verdens største terne – rovternen.
Rovternen er en sjælden gæst herhjemme og ses næsten kun på træk mellem yngleområder ved Østersøen og vinterkvarteret i Afrika. I juni 2008 fandt man helt sensationelt et par rovterner på rede på Saltholm. Så måske kan Ølsemagle gøre Saltholm kunsten efter.
Læs mere om rovternen i Miljøstyrelsens artsleksikon
Den nordlige del af lagunen, der har sit udløb ved Skensved Å, er nærmest fersk. Her finder man ferskvandsinsekter som bugsvømmere, hvirvlere og dansemyg. I den sydlige ende af lagunen finder man arter knyttet til havmiljøet, fx børsteorme, muslinger og krebsdyr.