5. Idyl og trolde i byen

Hvis man fra havnen bevæger sig ad øens eneste asfalterede vej, Skippervej, når man op til Livøs lille, idylliske by. Den første, man møder her, er Livøtrolden, der har hævet en klippeblok over hovedet. Der er dog ingen grund til frygt, da han blot er udskåret af træ.
Historien går, at han blev forelsket i en troldkvinde fra Rønbjerg. Dengang, som nu, var vandet til besvær. Parret besluttede derfor at bygge en dæmning. Da byggeriet skulle begynde var der tæt tåge, og troldkvinden opgav. Trolden var fortvivlet, men da han stod på stranden, hørte han en tuden ude i tågen og troede, det var troldkvinden, der kaldte fra Rønbjerg. I et sandt raseri bar han sten og jord til stranden, men da tågen lettede, opdagede han, at han havde bygget dæmningen mod syd i retning mod Ertebølle i stedet for mod Rønbjerg. Og troldkvindens tuden – ja det var hornet fra færgen Hvalpsund–Sundsøre. Således opstod Liv Tap.
De fleste af husene i byen er hvidkalkede med røde tage og blev bygget i tiden, hvor øen fungerede som åndssvageanstalt (1911-1961). Der findes dog også bygninger tilbage fra slutningen af 1800-tallet, bl.a. Pavillon 1 og 2, der i dag bruges til overnatninger. Inde i bygningerne findes fine detaljer på trapper, klinkegulve og paneler, der gør, at Dansk Bygningsarv har vurderet bygningernes bevaringsværdi som høj. På den lille hovedgade finder man både vejtræer og eltråde på stolper. Ren nostalgi. Bygningen kaldet "kirken" har lidt kirkepræg p.g.a. de takkede gavle og i institutionstiden blev den da også benyttet som kirke og forsamlingshus. På øen findes også seks fængselsceller, som ikke længere er i brug.
Da turister ikke må medbringe køretøjer på øen, slipper man for støj og forurening, og børn kan lege frit uden at bekymre sig om biler. I byen finder man også legeplads, og hos kroen og købmanden kan man købe øens egen øl, Livøl.