Drømmen om det perfekte ferieliv
Naturen på Mols havde i hundredvis af generationer været befolkningens modspiller. Men da turisme og friluftsliv fra slutningen af 1800-tallet blev en stadig større del af danskernes liv, var naturen i de høje bakker pludselig den vigtigste attraktion, unik og storslået som den var.
Frem til midten af 1800-tallet havde det at rejse været forbeholdt de få, og ferie var ukendt som begreb. Men efterhånden som de nye jernbaner indtog landet, og dampskibe gjorde det muligt at komme lettere til og fra de jyske byer, begyndte kunstnerne og borgerskabet at udforske de naturskønne områder uden for København og Aarhus.
Mols Bjerge lå mere isoleret end de fleste steder, og her dukkede det første badehotel op i 1909. Det lå ved Femmøller, over for indgangen til Den Italienske Sti, som turisterne yndede at spadsere på. Hotellet lå et godt stykke fra stranden, men turisterne kom i lige så høj grad for den overvældende natur i bakkerne som for at bade. Hotellet kan ses endnu og rummer i dag efterskole.
Byen for foden af bakkerne, Femmøller Strand – nogle gange kendt som Lyngsbæk Strand – udviklede sig få år senere i høj grad takket være især én mand med store planer og evne til at udføre dem. Arkitekt og kunstmaler Egil Fischer havde forelsket sig i området under et besøg i begyndelsen af 1900-tallet og forstod, at den nye tids transportmidler med rutebiler og hurtige skibe ville gøre Molslandet attraktivt for mange. Så han tegnede, hvad han selv mente var den perfekte ferieby: Her skulle være smukke sommerhuse i nationalromantisk stil, god plads til friluftsliv, en naturpark, butikker, en kro, en kirke, et stadion til idræt og overalt udsigter over landskabet og vandet. Og sådan blev det, næsten da. Egil Fischer købte i begyndelsen af 1920'erne jord op og gik i gang, og efterhånden tog en by form for foden af Mols Bjerge. Dog ikke i fuld skala. Kirken mangler bl.a. – hvor den skulle have stået, er der i dag en mindesten for den fremsynede arkitekt, der også blev æresborger i kommunen.
Femmøller Strand er Danmarks første planlagte ferieby, og otte af de oprindelige sommerhuse fra Egil Fischers tid står endnu i området. Det samme gør Egil Fischers eget hus, Nørrehald. Det er nærmest et miniatureslot i bindingsværk og stråtag og ligger smukt i bakkerne. Kroen, han planlagde og fik bygget, er Molskroen, som har ført en lidt omtumlet tilværelse, men de senere år har den været en af landets bedste gourmetrestauranter. Flere forpagtere havde fra begyndelsen store planer om at skabe et virkelig mondænt sted. F.eks. pålagde forpagteren i 1928 gæsterne at bære smoking ved måltiderne. Det var i den grad blevet nye tider på det ellers så landlige Mols.
At der stadig er plads og natur ved Femmøller Strand, kan man i høj grad takke arkitektens forelskelse i naturen for, for hans planer blev stort set fulgt. Andre steder langs kysten er det ikke svært at få øje på, hvor tæt området kunne have været bebygget, da sommerhusbølgerne for alvor skyllede ind over landet og satte sit præg på Molslandet.