1. Hammerknuden

Hammerknuden eller bare ”Hammeren” er et helt unikt naturområde præget af klippe og hav. Her kan du opleve grundfjeld i mange udformninger: Fra den flade skærgårdskyst ved Hammerodde til fuglefjeldene og de forrevne stejlsider ved Hammerhavn og Kongestolen. Og Opalsøen, som er det største af mange ar i granitmassivet, der hvor stenarbejderne i sin tid brød granit.
Hammerknuden i sig selv er en klippeknold af granit og hæver sig fra den lave skærgårdskyst op til 82 meter over Østersøen på det højeste sted. Det er omkring Hammerfyret på Ørnebjerg, og her er der panoramaudsigter horisonten rundt.
Hammerknuden er formet af gletsjerne i den sidste istid. Isen kom fra nordøst, og sleb kraftigt på klippens fra den side. Derfor fremstår nordøstkysten nu blødt afrundet og jævnt stigende mod vest. Vestsiden derimod lå i læ for isen, så her er det kun havet og almindelig forvitring, der har formet de bratte klippesider. Læg mærke til, at de mange små granitrygge op over knuden er formet af den samme is: De er flade og bløde mod nordøst og højere og brat afskårne mod vest. På granitten ses skurrestriber i øst-vest-gående retning efter de sten, der sad fastfrossset under isen, mens den gled hen over klipperne.
Naturen på Hammeren er præget af klippen: Mange steder, hvor jordlagene er tynde og vandet sparsomt, er der klippehede. Her vokser mest revling og enebær samt især lyng, der farver store områder lilla, når den blomstrer i sensommeren.
Foruden klippeheden er her fugtig hede, frodige dale og blandet skov. Det er mange naturtyper på et relativt lille område, og det giver både rigt og varieret dyre- og planteliv.
Hammerknuden rummer også adskillige markante kulturspor blandt andet middelalderruinen Salomons kapel, to fyrtårnene og mange spor efter næsten 100 års granitbrydning. Læs mere om de enkelte kulturspor længere nede.
Hammerknuden udgør Bornholms nordvestligste hjørne og er skilt fra resten af Bornholm af en sprækkedal. I bunden af sprækkedalen ligger øens største sø, Hammersøen.
Kortet i vandretursfolderen viser, hvordan Hammerknuden er dækket af stier på kryds og tværs. Mange vælger at gå hele vejen rundt om Hammerknuden. Turen er ca. 6 kilometer.
Se / hent folderen her