1. Vestre Stigtehave

Langelands bøgeskove er blandt Danmarks flotteste. Og Vestre Stigtehave lige nord for Lohals er ingen undtagelse. Skoven er noget af tætteste, man kommer på en langelandsk urskov. Skovbrynet vokser helt ned til kysten, og mellem de krogede stammer er der kig til Storebælt og den fynske kyst.
Fremstilling af teglsten spillede en stor rolle på Nordlangeland i 1500- og 1600-tallet. Her var både lerjord, træ til brændingen og kort afstand til kysten, hvorfra murstenene blev udskibet. I Vestre Stigtehave kan du nord for Stigtehavevej nær Stigtehavehus støde på fordybninger i skovbunden. Her har man engang gravet ler.
Flere steder i skovbunden kan du se forhøjninger på ca. 1 meter. Det er rester af rodkagerne fra de træer, som væltede under en orkan i november 1967.
Siden 1994 har skovbrynet ved kysten i Vestre Stigtehave haft status som urørt skov. Her får træerne lov at spire, vokse op, ældes, dø og vælte, uden at mennesker blander sig. Det giver gode livsbetingelser for forskellig arter af svampe og mange slags fugle.
Oehlenschläger på Langeland
Man mener, at Adam Oehlenschläger (1779-1850) hentede inspiration til ”Der er et yndigt land” under et af sine ophold på Langeland. Digteren var en nær ven af brødrene H.C. og A.S. Ørsted, som var sønner af apotekeren i Rudkøbing. De brede bøge ”nær salten Østerstrand” har han sandsynligvis oplevet i Stengade Skov øst for Tranekær. Her kan man endnu i dag se et træ med navnet ”Oehlenschlägers bøg”.