1. Sandmilen

Den ubetinget største seværdighed på egnen er Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit, og en af de af de største af sin art i Europa. Milen er en miniørken på næsten én kvadratkilometer, den rummer fire millioner kubikmeter sand, og det højeste punkt er cirka 40 meter over havet. Alene størrelsen gør milen mange besøg værd. At den også bevæger sig omkring 15 meter i nordøstlig retning hvert år, gør blot stedet endnu mere interessant.
Hvis man ser Råbjerg Mile oppe fra, har den form af en halvmåne – det kaldes også en parabelklit. Sandet på vestsiden bliver blæst af vinden op over milen og lægger sig på milens østside, på læsiden. Derved ’vandrer’ den af sted hen over Skagen Odde et lille stykke hver eneste dag fra Skagerrak mod Kattegat.
Milen opstod ved Skagerrak i Råbjerg Stene for mere end 300 år siden. Dengang var klimaet køligere, og der var store gletsjere rundt om på kloden. Gletsjerne bandt vandet, så havet lå lavere end i dag, og dermed var der bredere strande. De store sandede vidder langs kysten gav blæsten gode muligheder for at få tag i sandet og blæse det ind over land, hvor det samlede sig til klitter og miler. Der findes flere miler i Vendsyssel, men kun Råbjerg Mile er så stor.
I det mange meter tykke sandlag på Råbjerg Miles midte kan ingen planter leve, men langs parabelklittens ’ben’, er der mindre sand. Derfor får planterne her fat og er med til at holde sandets bevægelse lidt tilbage der. Den centrale del af milen fortsætter derfor hurtigere end benene sin vandring mod havet.
Bag milen er der vældig særpræget landskab. Det er et lavt og fugtigt stykke land, hvor vinden har fjernet sandet næsten ned til grundvandsspejlet. Det betyder, at sandet i et fint lag er nærmest limet fast til sletten. Man kalder sletten for afblæsningsfladen. Her er en række små søer og moser og enkeltstående, skeletagtige døde fyrretræer, som har stået under sand i mange år, og som er dukket frem, efter at milen har flyttet sig.
Mens afblæsningsfladen med småsøer og moser ligger mellem parabelklittens ben, ligger de såkaldte Mile Søerne på ydersiden af milens sydligste ben. (SE HER – LINKT TIL MILE SØERNE)
I 2008 blev adgangsvejen for milens fire millioner kubikmeter vandrende sand fredet, så det kan fortsætte sin vandring, også selvom der på sin færd vil fortære marker, huse og veje.
Man har regnet ud, at det stykke af hovedvejen mellem Skagen og Frederikshavn, som milen skal passere, vil være dækket af sand omkring år 2200 år, og at milen vil nå Kattegat godt 30 år senere. Men man har endnu ikke besluttet, hvad man skal gøre for de mennesker, der bor her, når milen bevæger sig hen over vejen.
Råbjerg Mile har status af et såkaldt EU-Habitatområde. Det betyder, at det indgår i et europæisk net af naturområder – Natura 2000-områder, som landene er forpligtet til at sikre en særlig form for naturbeskyttelse.
Natura 200 består af to slags områder: habitatområder og fuglebeskyttelsesområder. Habitatområder er levesteder, der skal bevare særlige typer af natur og dyr og planter. Fuglebeskyttelsesområder skal tilsvarende beskytte levesteder for bestemte fugle.
Da Natura 2000-områderne blev udpeget, blev det samtidig fastlagt, hvordan naturbevarelsen i praksis skulle foregå for det enkelte område.