Aktiviteter ved Rubjerg Knude

Tag travesko, kikkert og åbne sanser med til Rubjerg Knude

Få sand mellem tæerne – og tænderne


Den allermest oplagte aktivitet ved Rubjerg Knude er traveturen gennem sandet til selve knuden. Helt formidabelt og venligt tager knuden sig ud i høj sol, og vild og vanskelig og fascinerende i storm og regn. Den knasende lyd af sand mellem tænderne får man fornøjelsen af uanset vejrlig. Trav nu op til fyret, mærk sandets modstand, nyd himmel og hav – meget bedre bliver det ikke.

Se på fugle

Rubjerg Knude er et godt sted at se fugle – både ynglefugle og alle dem på træk forår og efterår.

Tag på orkide-udflugt

Hollandsk hullæbe

Rubjerg Klitplantage er kendt for at lægge skovbund til en række fine orkidé-arter – blandt andet hollandsk hullæbe og ægbladet fliglæbe.

Arrangementer i naturen hele året

Historier om naturen, klitplantagen, sandflugten, havtornekrattet og meget andet kan man blive klogere af, når naturvejledere fra Vendsyssel Historiske Museum inviterer på vandreture og fortælledage.
Se oversigten på rubjergknude.dk.

Ring efter en historie i Rubjerg Plantage eller på Rubjerg Gamle Kirkegård

Audiopæl
På vej ind i plantagen ad stien fra den lille parkeringsplads ved hovedvejen vil man flere steder se pæle med skilte med et telefonnummer på. De er såkaldte audioguider. Ringer man til nummeret, kan man få en fortælling om det, der er at se og opleve netop her.  En lignende pæl findes på Rubjerg Gamle Kirkegård lidt syd klitplantagen.

Fortællinger om Mårup Kirke

I sommerugerne er der jævnligt historiske fortællinger ved Mårup Kirkegård. En lokal pensioneret murer, som gennem sit liv har repareret og renoveret i kirken og begravet sine nære på kirkegården, fortæller levende om kirkens betydning. Han var også med, da kirken sten for sten blev taget ned. Spørg på turistkontoret i Lønstrup.

Mårup Kirkegård

Overnatning

Inde i plantagen leder en sti mod syd til en skøn lille og uforstyrret lejrplads. Langs stien til pladsen gror flere arter af roser, mens selve pladsen er omkranset af havtorn. Her kan man slå sit telt op for natten og lave mad over den hæve-grill, der er opstillet til formålet. Man kan også bare lægge sig i sin sovepose og nyde skovens dybe stille ro under åben himmel.

 

Hærvejsstien

Den danske pilgrimsrute – Hærvejen, som er blevet travet af tusinder og atter tusinder i hundredvis af år, løber langs Rubjerg. Der er en række muligheder for at overnatte på herberger undervejs.

Se mere på haervej.dk

Vestkyst-cykelruten

Vestkyst-cykelruten er en af landets smukkest beliggende cykelruter. Den går direkte gennem Rubjerg Knude-området.

Læs mere på vestkystruten.dk

Nordsøstien

Nordsøstien
Nordsøstien er en international vandrerute, som gennem otte lande fører hele vejen rundt om Nordsøen. En del af ruten er identisk med Vestkyst-cykelruten. Den går gennem klitplantagen ved Rubjerg.

Se også den internationale hjemmeside

Pluk og spis

Man kan ikke komme uden om havtornen ved Rubjerg. Der er rigeligt af den, og man må gerne plukke til eget forbrug.

Kantarel

Der er også muligheder for at finde spisesvampe i Rubjerg Klitplantage – blandt andet almindelig kantarel og den noget særprægede judasøre. Men pluk varsomt og kun til eget forbrug, så du ikke ødelægger svampenes levesteder.