3. Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr knejser stolt mod den blå himmel
Søfolk mere end 42 km ude i Vesterhavet kunne se det, da lyset i Rubjerg Knude Fyr blev tændt første gang nogle få dage efter jul i år 1900. Hidtil havde der været mørkt ved Knuden, men nu var fyret blevet bygget på kystskræntens højeste punkt.
Dengang, i begyndelsen af det nye århundrede, lå fyret cirka 200 meter inde i landet i god afstand fra havet. I dag 120 år senere har havet gnavet sig så langt ind i landet, at fyret i august 2019 blev lukket for senere på efteråret at blive flyttet til sin nye placering yderligere 80 meter ind i land for ikke at ryge i havet. Nu kan fyret ifølge beregningerne stå i sikkerhed for havet de næste 20-40 år.
Fyret ved Rubjerg Knude blev bygget i en tid med masser af aktivitet på den jyske vestkyst. Den var et af de mange byggerier, der blev sat i værk fra slutningen af 1800-tallet af den driftige direktør for det danske fyrvæsen, ingeniør H. V. Ravn. På finansloven 1899-1900 blev der afsat 74.000 kr. som første bevilling til ’Et Fyr med Taagesignal’ ved Rubjerg Knude af de i alt 176.000 kr., som byggeriet blev budgetteret til. Den årlige drift og vedligehold ville beløbe sig til 10.000 kr.
Da fyrvæsenets bygmester, tømrermester F. A. Bold, ankom til Rubjerg i marts 1899, ansatte han straks lokale håndværkere og arbejdsmænd til at bygge det 23 meter høje fyr. Han indgik desuden aftaler med de lokale vognmænd, landmænd og husmænd, der havde heste og vogne, om at hente 300.000 teglsten på Teglværket i Gjølstrup og tømmer og jern i Hjørring, hvortil det var blevet fragtet med skib og tog fra København. Mindre end to år senere – 27. december 1900 – stod fyret, fyrmesterbolig og bolig til assistenterne, maskinhus og gasværk færdigt. Hvidkalkede og med sorte skifertag.
Undervejs havde bygningsarbejderne imidlertid haft deres mas med den evindelige sandflugt ved Rubjerg. Sandet stak og generede, og arbejderne måtte ofte bruge støvbriller for at holde sandet ude af øjnene. Indimellem var sandflugten dog også en medspiller, for eksempel da en klit mellem byggeri og klint måtte fjernes, for at bygningsarbejderne kunne komme til. I stedet for at grave klitten væk ved håndkraft, fjernede man blot bevoksningen fra klittens top, lod vestenvinden blæse den ønskede bunke sand ind over land, og lagde så græstørv over det afblæste område, så vinden ikke åd mere af klitten.

Fyret, som det så ud før det fik sat det store glasprisme i toppen
Fyret fik til at begynde med eget gasværk, der drev både lyset og fyrets tågehorn. Man havde erfaret fra nabofyret i Hanstholm, at kulbuelys nok var kraftigt, men at det ikke var så gennemtrængeligt i tåge. Derfor valgte man i Rubjerg lys fra fedtgas. Men allerede seks år senere gik man over til petroleum, og fra 1934 kørte fyret på el leveret af jævnstrømselværket ved Liver Mølle.
Fyrets linseapparat med hele 134 håndslebne prismer blev indkøbt hos den franske producent Barbier & Bénard for cirka 42.000 kr., hvilket var næsten en fjerdedel af fyrets samlede pris. Linsens tre fag roterede ved hjælp af et urværk, og for hver omdrejning blinkede fyret et enkelt og et dobbeltblink. Tågesirenen blev drevet af komprimeret luft, og lyden svarede til fyrets blink.
At være fyrmester og assistenter var hårdt arbejde døgnet rundt. Linseapparatets urværk skulle trækkes op hver tredje time, tilførslen af gas skulle overvåges, materiel og bygninger kalkes, males og vedligeholdes, der skulle holdes øje med skibe i nød, og de fugle, der fløj mod linsehuset, skulle og sendes til Zoologisk Museum. Og så var der jo de konstante bjerge af sand, der blev blæst op fra klinten og lagde sig rundt om bygningerne, i maskinerne, i køkkenhaverne og helt inde i husene. Alt skulle skovles væk ved håndkraft.
Man prøvede gennem årene forgæves at begrænse sandet ved ’at plante klitten til’ med blandt andet marehalm og hjelme, og ved at sætte rækker af fyrretoppe, kaldet fyrreris, i sandet. Det bevirkede imidlertid, at sandet samlede sig i store bunker om beplantningerne – en enkelt gang i så enorm en dynge, at sømænd til havs knap kunne ane lyset fra fyret. I 1968 gav man op. Sandet havde vundet, og fyret blev slukket.
De følgende årtier stod fyret ubrugt hen. Sandet vandrede forbi, men fyret forblev et vartegn for området. Nu begyndte diskussioner om mulighederne for at give publikum adgang til og oplevelser i det smukke fyr. Og i 2016 gennemførte Naturstyrelsen og Realdania et projekt, der skabte nyt liv i fyret.

Hatten måtte af i 2015, da den store vindeltrappe skulle indsættes i fyret
Dels byggede man en ny trappe i fyret, så besøgende kunne se det fantastiske klitlandskab ovenfra. Og dels blev et kunstværk – en lysprisme – etableret øverst i tårnet. Prismen drejede rundt og kastede lys på indersiden af tårnet som en modsætning til tidligere, da fyret havde til opgave at lyse ud mod havet. Stormen Urd, der ramte Rubjerg Knude i juledagene 2016, hev desværre prismen løs, og derfor spændte man den fast på sin plads, så den ikke længere drejer om sig selv, men dog stadig kaster lyset ned gennem spejlskakten i fyrets midte. Står man nederst og kigger op, kan man nyde det fine lysspil.
I 2019 blev det besluttet, at Rubjerg Knude Fyr skulle reddes fra at styrte i havet. En lokal murermester fik opgaven at flytte fyret ca. 80 m ind i landet, så det blev sikret de næste 30-40 år. Opgaven startede d. 14. august 2019, hvor fyret blev afspærret for adgang. Først sidst i oktober vil fyret blive flyttet, hvorefter der igen bliver fri adgang op i tårnet.

Fundamentet blotlagt august 2019