Vandreture

Skovene har endnu ikke afmærkede vandreruter, men der er gode stier og skovveje til at gå på opdagelse.

Musholm Kyststi (7 km) er markeret lilla på lokale kort på stedet. Det er en rundtur i Højbjerg Skov og Halskov Overdrev. Stien er særligt anlagt til kørestolsbrugere, som har mulighed for at køre op på toppen af Oldenbjerg (21 m.o.h.) med en fantastisk udsigt over Storebælt. En varieret tur gennem overdrev, skov og enge.

Kobæk Natursti (5 km) er en rundtur, der er udpeget som kvalitetssti af Dansk Vandrelaug https://dvl.dk/kvalitetssti/. På turen følger man Kobæk Skov i hele sin længde til fugletårnet ved Kobæk Sø. Derpå til den fredede udsigtshøj Møllebakken tæt på Skælskør, hvorfra der er en pragtfuld udsigt til Storebælt med Omø, Agersø og måske Langeland i horisonten. Og retur ad Lodshusstien og strandengene til p-pladsen på Lodshusvej.

Cykelruter

Højbjerg Skov har nord for jernbanen en ganske kort mountainbike rundtur. Ellers er der ikke afmærkede cykel- eller mountainbikeruter i skovene. Men generelt er det glimrende at cykle på skovvejene, hvor biler ikke har adgang.

Der må kun cykles på skovveje og stier, ikke i skovbunden eller op og ned ad skrænter.

Rideruter

I Bakkely Skov er der en 5 km lang riderute, der går parallelt med skovstierne. Ridestierne er markeret med skilte på ruten. Undgå at ride uden for de afmærkede rideruter.

Læs mere i folderen "Ridning i skoven"

Når hunden er med

I alle skove skal hunde føres i snor. I hundeskovene er det tilladt at slippe hunden løs, hvis man har fuld kontrol over den. Hunden må ikke være til fare eller gene for andre hunde eller mennesker.

Højbjerg Skov hundeskov  ligger tæt på Bregnemose-søen, men på den nordlige side af jernbanen. Her er også borde med bænke.

Bakkely Skov hundeskov  ligger lidt syd for p-pladsen ved Bakkelygård.

Kobæk Skov hundeskov  ligger ved p-pladsen på Lodshusvej.

Læs også Med hund i naturen

Picnic og bålpladser

Bålpladser og bålhuse

Alle skove har borde med bænke, hvor man kan åbne madkurven og termokanden. Der er også bålpladser i skovene.

Læs mere om at spise i naturen og brug af bålpladser

Se flere bålhytter og bålpladser på udinaturen.dk

Værsgo at plukke bær og svampe

Højbjerg Skov har brede skovbryn langs stierne, hvor der er mange spiselige frugter som hyldebær, vild æble og vild pære. Du må gerne plukke til eget forbrug.

Bakkely Skov har i den vestlige udkant mange hyldebærtræer.

I de unge skove er det endnu småt med svampe. Spiselige svampe må plukkes til eget forbrug, men vær forsigtig for der er også giftige svampe. Se hvad andre har fundet i skovene på www.svampeatlas.dk.

Læs mere om svampejagt.

Fiskeri

Det er tilladt at fiske fra fiskebroen i Bregnemose-søen i Højbjerg Skov. Der kan fanges skalle, brasen, karusse og geder. Børn og unge under 18 år kan gratis svinge snøren, men alle mellem 18 og 65 år skal have et gyldigt lystfiskertegn (se www.fisketegn.dk). 

Læs mere om lystfiskeri og fisketegn

 

Geocaching

Geocaching er en slags skattejagt, hvor man ved hjælp af en GPS eller en mobiltelefon med GPS kan finde skatte i naturen. Ofte bliver man også klogere på områdets historie, dyreliv m.v.

Der er også gemt ”skatte” i skovene ved Storebælt. Kom i gang på geocaching.com.

Læs mere om reglerne for geocaching

 

Overnatning

Højbjerg Lejrplads har tre sheltere med plads til 15 personer. Den ligger i et åbent landskab syd for jernbanen og tæt på Bregnemose. Der er stor bålplads til fællesarrangementer, ligesom der er bålplads ved hver enkelt shelter. Der er ikke toilet på pladsen. Lejrpladsen kan bookes på book.naturstyrelsen.dk, og eller gælder princippet ”først til mølle”.

Bakkely Skov Lejrplads har to sheltere med plads til 15 personer og med mulighed for opsætning af 3 små telte – i alt ca. 25 pers. De to sheltere har bålplads. Drikkevand kan hentes ved Skovstuen. Lejrpladsen kan bookes på book.naturstyrelsen.dk, og ellers gælder princippet ”først til mølle”.

Naturbasen ved Kobæk Skov har fire sheltere og bålhytte. Booking sker via henvendelse til Slagelse Naturskole https://naturskole.slagelse.dk/

Fri teltning

Der er fri teltning i Højbjerg Skov nord for jernbanen, i Bakkely Skov syd for hundeskoven og i Kobæk Skov øst for Lodshusvej. Alle steder gælder 1-2-3-reglen: 1 nat på samme sted, maks. 2 telte og maks. 3-mands telte. Teltene skal placeres under træer og være uden for synsvidde fra beboelse.

Læs mere om reglerne for fri teltning

Book en aktivitet

Statens naturområder er åbne for arrangementer og aktiviteter. Det er nødvendigt at søge tilladelse, hvor aktiviteterne påvirker andre mennesker i naturen eller dyr og planter. Tilladelse søges på Book i naturen mindst 14 dage før arrangementet.

Se, hvad der kræver tilladelse.

I Bakkely Skov er der et møde- og forsamlingslokale med køkken i Skovstuen i tilknytning til Bakkelygård. Man kan booke lokaler ved at kontakte Vemmelev Skovlav på www.skovlav.mono.net.