Skoven
En del af den 218 hektar store Staksrode skov er naturskov – altså skov som nedstammer direkte fra den oprindelige skov. Naturstyrelsen ønsker at bevare de naturskove, der er tilbage i Danmark, og samtidig skal en større del ligge hen som urørt skov. Det betyder, at træerne ikke bliver passet eller fældet. Døde træer eller væltede træer bliver heller ikke fjernet. Det kan få skoven til at se rodet ud. Men det øger mangfoldigheden i dyre- og plantelivet. Eksempelvis er de døde træer betydningsfulde for mange slags svampe og insekter.
Hele den godt 3 km lange kyststrækning er urørt skov. På de stejle skrænter kan du få et indblik i, hvordan plantesamfund etablerer og udvikler sig. Når en skrænt er blevet blottet efter et skred, vil de første træer være pil. Derefter ses ahorn, bøg og eg. Gyvel kan også ses mange steder.
I den østlige del af skoven ved Randskovvej er et stort område naturforynget. Det vil sige, at træerne har sået sig selv. Andre steder er skoven tilplantet for fx at give en god produktion af bøgestammer – det gælder fx langs Brandbygade, hvor der står flere cementsten med påskrift fx ”Holland 38”, hvilket betyder, at træerne er hollandsk bøg fra 1938.
Skovrider Axel Sabroe har også sat sit helt personlige præg på Staksrode skov ved at plante en del overraskende elementer som det kinesiske træ, Kalopanax pictus, det japanske kryptomeria, foruden kastanjetræer m.fl.
Flora
Floraen er rigest nær kysten i Staksrode skov. Her kan skovbunden være dækket af skovsyre og blå anemoner, mens de hvide anemoner holder til lidt længere inde i skoven. Der kan også være flere sjove indslag som elfenbens-padderok, der kan blive over 1 meter høje.
Især i de mange skred er der skabt gode livsbetingelser for blomster, og bedst er området, som vi har kaldt ”Orkidéer på plateauer” (4). Her er det ikke mindst den 25-60 cm høje orkidé, stor gøgeurt, som tiltrækker sig opmærksomhed, fordi den sjældne orkidé kun vokser fire steder i Danmark. Andre sjældne arter er langsporet gøgelilje og tætblomstret hullæbe.
De fleste orkidéer har et samarbejde med en særlig svamp. De små, nye orkidéer er helt afhængige af deres svamp, der leverer kulstof til planten.
Vær opmærksom på, at alle orkidéer i Danmark er fredede. Du kan gøre uoprettelig skade ved at plukke dem eller grave dem op. Nyd orkidéerne i deres naturlige omgivelser – og fotografér dem gerne.