Dyr
Dyrelivet i Stenderup-skovene er typisk østdansk. Dådyr, råvildt, grævlinger, ræve og harer vil man ofte se på vandreture. Skovene har især mange grævlinger, og de er forholdsvis lette at spotte på aftener nær deres huler. Grævlingegrave har ofte en fure ved indgangen, og så ligger der som regel lidt redemateriale som græs og blade nær indgangen (ræven bruger ikke redematerialer). Grævlinger starter deres jagt på føde om aftenen omkring skumringstid, hvor de snøfter rundt nær deres grave. Vil man se dem, gælder det om at sikre sig lidt modvind i retningen mod grævlingernes huler, for de har en utrolig god lugtesans. Til gengæld ser de dårligt.
Ellers er det jo Stenderup-skovene, som i 1990’erne blev berømt i hele Danmark for en los. Det er dog aldrig blevet bevist, at der var en vild los i skovene, selv om der var teorier om, at lossen var undsluppet fangenskab i en ung alder og gjorde livet utrygt for råvildt.
Blandt skovens fugle kan man være heldig at se musvåger, hvepsevåger, duehøge, blå kærhøge, spurvehøge, tårnfalke, ravne, hulduer, piroler, sortspætter, natugler og skovhornugler.
Fuglene i Solkær enge
Det største fugleliv finder man ved Skibelund (13 på kortet), hvorfra det er muligt at gå ud mod Solkær enge, hvor der også er et fugletårn. Langs søen og i engene yngler klyder, gravænder, gråænder, blishøner, rørsangere, rørhøge, engpiber, bynkefugle, gul vipstjerte og toppet skalleslugere. Der er endda et ynglende tranepar.
Fuglenes superstjerne i området er et havørnepar, som har rede i Sønderskov, og som jager i Solkær enge. Parret har fået unger adskillige gange, normalt to unger ad gangen. Ungerne bliver nødt til at slå sig ned andre steder i Danmark, for et havørnepar gør krav på et territorie på omkring 50 km².