Vandreture
Du kan få rige naturoplevelser, uanset hvilke aktiviteter du dyrker i Tornby Klitplantage. Men allermest oplever du, når du roligt går en tur.
Klitplantagen byder på fire vandreruter, der alle er afmærkede med små, farvede metaltrekanter på lave pæle i terrænnet.
De fire ruter udgår fra p-pladser i klitplantagen
1. Den blå rute begynder ved p-pladsen ved Strandvej i den nordligste ende af klitplantagen. Ruten er cirka 2 km lang og går Nordskoven rundt. Den nordlige del af stien går gennem skov af primært sitkagran, som blev plantet i de tidligere 1960’ere, og den sydlige del af stien følger randen af det åbne, ubevoksede område, som kaldes Den Store Slette.
2. Den gule rute finder du enten fra p-pladsen ved Rævskærvej et par hundrede meter inde i plantagen eller p-pladsen i bunden af Rævskærvej helt ude ved stranden. Denne rute er – som den blå rute -cirka 2 km og går rundt om Horsedammen. Her kommer du gennem både nåle- og løvskov, og du går et stykke langs tæt krat mod syd.
3. Hvis du vælger den grønne rute, som har sin begyndelse ved p-pladsen ved Russerbakkehus, skal du regne med, at det tager cirka halvanden time, før du er tilbage igen, selvom turen kun er cirka 4 km. Det skyldes, at terrænet er kuperet og kræver lidt muskler i lårene, og at der er en mængde spændende oplevelser, som du undervejs kan bruge tid på. Gå først nordpå ad Yxenbækvej over åben klithede og nyd mod øst synet af det høje, morænelandskab, der strækker sig fra Hirtshals mod Sindal, og som med højder helt op til 90 m i tidernes morgen var en ø i Ishavet. I kanten af skoven er den tilgroede vandreklit, Russerbakken. Længere mod nord passerer du Yxenbæk-ådal og kommer så ind i den kuperede Midtskoven. Gå langs randen ad den store åbne slette og hold en pause i rutens nordvestligste hjørne, så du kan opleve den vide udsigt til klitbakker og fugtige lavninger.
Tilbageturen fører ned over skrænterne til det lavere liggende klitlandskab på hævet havbund fra stenalderen. På vejen passerer du en lille klitsø, et filtret bælte af vindslidte, gamle hvidgraner og inde bag ved er der læ og ranke ædelgraner.
Hvis du har fået gåtur nok nu, kan du dreje af mod øst ved Ajs Nalbos Raj og gå nord om renden tilbage mod parkeringspladsen. Har du derimod lyst til mere motion og mere natur, kan du fortsætte sydover, gå gennem kløften over en lavning i klitterrænet og følge den stejle trappe op igennem det gamle bælte af hvidgraner og videre ad snoede stier, gennem lysninger og mørk og vild skov. Sørg for jævnligt at vende ansigtet mod vest, for udsigten over havet er pragtfuld.
Inden du når Havvej, som du følger på vej tilbage mod Plantørvej og parkeringspladsen, skal du passere endnu en erosionskløft og bestige endnu en trappe.
Undervejs må du være opmærksom på afmærkningerne, så du ikke overser dem.
4. Rød rute begynder på parkeringspladsen i skovens sydøstligste hjørne ved Købstedvej eller på parkeringspladsen nogle få hundrede meter inde i skoven ad Dalgårdvej. Ved dit startsted er 50-årige ædelgranbevoksninger omgivet af læbælter af bøgeskov. Herfra følger du frem til Thorbæk skovens hovedvej, Dalgårdvej, som løber gennem den sydlige del af plantagen. Nu går du mod sydvest ad Snildemandsvej og hilser på sagnstenen, Snildemanden, lidt længere fremme. I gammel tid var han anerkendt som en af de underjordiske. Træerne her er mere end 40 år gamle og er eksotiske for en klitplantage. Her er både grandis, douglas og tsuga sammen med den velkendte sitka. Lidt længere mod nord ad stien drejer du ind i plantagen igen ad Granatvej, som formentlig henviser til noget ufred på et tidspunkt i historien. Gå vest om den lille sø, Skidterisøen og følg Dalgårdsvej en stump, indtil du rammer stien igen og følg den tilbage til Thorbæk.