8. Thagaards Plantage

Sandflugstkommissær Lauritz Thaggard har lagt navn til Thagaards Plantage, som ligger i den nordlige del af Tvorup Klitplantage – lige vest for Kystvejen. Han var optaget af det sandflugtsproblem, som plagede Thy:
Gennem tiderne har der været lange perioder med sandflugt langs Jyllands vestkyst. Den seneste sandflugtsperiode fandt sted fra omkring 1450 til 1800. Den skyldtes dels et koldt og blæsende klima, som kaldtes ’Den lille Istid’, dels at befolkningen drev rovdrift på det sparsomme plantedække ved at høste foder, brændsel og tagmateriale og ved at lade husdyrene græsse frit i klitten.
Kongen udstedte allerede i 1539 bestemmelser til bekæmpelse af sandflugten, men først i 1792 kom der en egentlig sandflugtslov. Heri blev det blandt andet bestemt, at alle klitsognes og tilgrænsende sognes beboere havde pligt til at deltage i klitdæmpningsarbejdet uden vederlag.
Tvorup Sogn, der lå meget tæt på havet, var et af de mest sandplagede sogne i Thy. Derfor var der hårdt brug for ekstra hænder, når sandflugten skulle bekæmpes. Så foruden borgerene i Tvorup Sogn blev borgere fra Sjørring, Tilsted, Kallerup, Skjoldborg og Stagstrup sogne hidkaldt for at give en hånd med i arbejdet.
Lauritz Thagaard (ca. 1758-1829), der var sandflugtskommissær i Thy, var meget interesseret i af at finde en permanent løsning på problemet. I 1811 foretog han derfor de første forsøg på at så skovfrø i et klitområde i Hvidbjerg sogn i Sydthy. I alt blev der brugt 55 pund gran-, birk- og ellefrø i Thagaards første forsøg. Resultatet var imidlertid noget nedslående, for efter et år kunne Thagaard konstatere, at kun tre-fire graner var blevet til noget. Og selv dem havde Thagaard ikke megen fidus til – også de vil ’formodentlig udgaa’, sagde han.
Det tog noget af modet fra sandflugtskommissæren. Men andre steder i landet – blandt andet i klitområder på nordkysten af Sjælland - havde man mere held med sig. Kongen noterede sig successen i det nordsjællandske og udstedte efterfølgende en resolution, der pålagde amtmændene i de sandflugtsramte områder at forsøge igen.
I Thisted Amt blev der derfor i 1816 og 1817 udpeget otte lokaliteter, der skulle bruges til ”opelskning af skov”. En af de nye forsøgsplantninger blev påbegyndt i 1816 og er den, som fik navnet Thagaards Plantage.
Atter måtte Thagaard og hans hjælpere sande, at det ikke var så lige til at få noget til at gro i det magre sand. Thagaard var inspireret af de begyndende tilplantninger på den midtjyske hede, og derfor var det træarter som rødgran og birk, han forsøgte at så som frø i det sandede område. Rødgran tåler imidlertid ikke saltluften, og birk må have læ for vestenvinden. Og da læ var nærmest umuligt at finde, tørrede træerne ud. Bedre gik det ikke de steder, hvor der ellers var vand nok. For flere områder stod stort set under vand til langt hen på sommeren, så træerne druknede. Man gjorde adskillige forsøg for at komme problemerne til livs: kørte ler ud på området, byggede lædiger og gravede grøfter. Imidlertid var hverken det ene eller det andet nok til at sikre beplantningerne.
Når Thagaards Plantage alligevel overlevede, skyldtes det, at den med tiden blev omsluttet af den ny Tvorup Klitplantage, som voksede op og skabte læ. Når du besøger plantagen i dag, vil du opleve et urskovsagtigt krat af forkrøblede birk og rødgraner, der ofte er lige så brede, som de er høje.