Aktiviteter

Du kan tage en svømmetur i Tystrup Sø, vandre, holde udkig efter havørnen, sejle i kano, samle urter og bær eller prøve, om fiskene vil bide på ved Hørhaven. Tystrup-Bavelse byder på masser af aktiviteter, du kan kaste dig ud i, mens du nyder den fantastiske natur.

Hop i søen

Badestranden ved Frederikskilde i den nordlige ende af Tystrup Sø er skabt ved at lægge læssevis af strandsand på søbredden. Vandet er rent, lavt og bunden fast, så hele familien kan nyde strandturen. Også kørestolsbrugere kan komme til stranden via den særlige handicaprute, som udgår fra P-pladsen ved Kongskilde Naturcenter. Yderligere P-plads findes ved Frederikskilde Skov.

Se på fugle

Tystrup-Bavelse er berømt for sine mange rovfugle. Ikke mindst havørnen, som yngler i området. Chancen for at se den imponerende fugl med et vingefang på næsten 2,50 meter er størst i vinterhalvåret. P-pladserne på syd- og vestsiden af Tystrup Sø og det offentlige areal ved Hørhaven er et godt sted at starte. Husk en god kikkert. Havørnen er en meget sky fugl, så hold en afstand på mindst 300 meter til ørnene.

Vil du opleve vade- og andefugle i store flokke, skal du tage til Tamosen, hvor Susåen løber ud i Tystrup Sø. Her har Naturstyrelsen indrettet et fugleskjul gemt i en bakke ved kanten af mosen, hvor du kan komme helt tæt på fuglene uden at forstyrre dem.

Sejl i kano

Tystrup-Bavelses søer og Susåen får hvert år besøg af ca. 12.000 gæster i kano, og Suså-systemet overgås i popularitet kun af Gudenåen. Af hensyn til naturen er der sat grænser for, hvor mange kanoer der må være på vandet. Lejer du kanoen hos en af områdets registrerede udlejere, følger sejltilladelsen med i prisen. Hvis du medbringer din egen kano, skal du købe en ’gæstenummerplade’, før du sejler ud. Nummerpladerne kan købes hos Næstved Kommune. Du skal være opmærksom på, at der kan være udsolgt i højsæsonen. Isætningssteder for kanoer er markeret med skilte.

Saml og pluk til dig selv

Hele året rundt er det muligt at finde spiselige urter og bær i Kongskildeområdet. Om foråret kan man gå på jagt efter skud af brændenælde og skvalderkål eller plukke solbærblade til lemonade. Om sommeren er der sødskærm, som smager af lakrids, bellis på markerne og skovsyre i skovbunden. Om efteråret er det hyldebærtid og prøv også at samle brændenældefrø som krydderi.

Find flere plukketips og opskrifter her.

Tjek også Naturkogebogen

Du må kun plukke til eget forbrug.

OBS!

Inden du begynder at samle mad i naturen, skal du kunne kende det, du samler ind. Mange spiselige planter kan forveksles med arter, der kan være giftige.

 

 

Smid snøren ud i Tystrup Sø

Fra stranden ved Hørhaven kan du fiske i Tystrup Sø, hvor du kan være heldig at fange gedde, aborre og sandart. Du må også fiske i Møllesøen overfor Kongskilde Naturcenter og de andre små søer, fx Hundesøen og øerne ved Ny Rytterbjerg. Husk gyldigt fisketegn. Af hensyn til de badende er det ikke tilladt at fiske fra stranden ved Frederikskilde.

Vandreture i Tystrup-Bavelse

På Naturstyrelsens arealer findes otte vandreruter, hvoraf den korteste er på 1 km og den længste på 5,5 km. Der er knyttet et tema til hver vandrerute, og afhængigt af hvilken rute du vælger, kan du således blive klogere på alt fra skovens kilder over fuglene og livet i vandet til områdets historie. 

 Pdf-filer med rutebeskrivelse og kort for de 8 vandreruter

Rute 1

Udsigter og livet i vand

Rute 2

Søglimt og skovens kilder

Rute 3

Møllens historie og forfædrene

Rute 4

Bjergets udsyn

Rute 5

Fuglenes paradis

Rute 6

Den vilde skov

Rute 7

Bavnens landskab

Rute 8

Pulsen til vejrs

 Alle 8 ruter samlet

 

 

Med hund

Overalt skal du holde din hund i snor. Der er dog en hundeskov ved Ny Rytterbjerg, hvor hunden må være løs under fuld kontrol. Ved Slettevej ved Ny Rytterbjerg er der et hundetræningsareal, du kan booke på www.udinaturen.dk.

Læs retningslinjer for at bruge arealet: Retningslinjer for hundetrænigsarealet ved Slettevej.