Projektaktiviteter

Erfaringsudveksling

Udveksling af viden og erfaringer på tværs af grænsen er et vigtigt element i INTERREG samarbejdet. I BioGrenzKorr projektet deles viden om forvaltning af nøglearter. Erfaringsudveksling sker både imellem projekt partnerne og i samarbejde med eksterne partnere. Aktiviteter omfatter:

  • På seminar og projektmøder planlægges aktiviteter og erfaring fra gennemførte tiltage udveksles.
  • Der gennemføres fælles ekskursioner og studieture hos hinanden og hos eksterne eksperter i og udenfor regionen.
  • Der oprettes følgegrupper bestående af repræsentanter fra f.eks. landbruget, skovbruget, naturbeskyttelsesorganisationer, jægere, entreprenører og udpegede videnskabelige repræsentanter. Her udveksles synspunkter, idéer og erfaringer som sikre projektets relevans og videre udvikling.
  • Præsentation af projektet og dets resultater på nationale og internationale kongresser og konferencer.

Formidling og kommunikation

Formidling af projektets resultater og anbefalinger er afgørende for at nå projektets mål om aktiv forvaltning af korridorer i skove og der åbne land.

Der vil være formidling i forhold til lodsejere og fagfolk i forhold til naturforvaltning og en anden type formidling til den brede befolkning herunder naturbrugere herunder børn og unge.

  • Seminare om nøglearterne i projektet, med fokus på sikring af levesteder som led i skovforvaltning og hegnspleje.
  • Brochure om nøglearterne og projektmålene.
  • Etablering af en fælles hjemmeside
  • Information til offentligheden ved offentlige arrangementer ofte i naturen med naturvejledning og via medierne.
  • Aktiv deltagelse af offentligheden i f.eks. organiseret i nøddejagter, hvor fund af hasselnødder med tandmærker afsløre hasselmusens levesteder.

Avisartiker om projektet og konkrete aktiviteter:

Korridorer i det åbne land

Områder med småbiotoper, levende hegn og artsrige skove udgør i sammenhæng hasselmusens kerneområder i Nordtyskland og Danmark. Kravene til dens levesteder er ikke krævende så længe f.eks. levende hegn indeholder en snes forskellige træ- og buskarter og iøvrigt indgår i sammenhæng med andre hegn, småbiotoper eller skove. Sådanne sammenhængende landskaber er også til stor gavn for mange andre dyr, planter og insekter. Flere flagermus arter benytter ledelinjer på deres vej imellem dagophold og jagtområder, og fanger mange insekter langs levende hegn. Målet er:

  • At skabe sammenhæng imellem levesteder og derigennem opnå mere robuste arts bestande. Det sker igennem udvikling af metoder til pleje og forbedringer af eksisterende hegn samt plantning.
  • At udarbejde en fælles forvaltningsplan for et langsigtet robust og grænseoverskridende korridornetværk imellem Handewitt og Gråsten.

Skovkorridorer

Habitatdirektivet kræver, at hasselmusens og flagermusens levesteder beskyttes. Gode levesteder for hasselmusen og nogle flagermusarter er knyttet til tæt bevoksede arealer under tilgroning (underskov og krat). Sådanne arealer er begrænset i det effektive skovbrug. Levestederne er meget dynamiske og vokser fra at være egnede levesteder til ikke længere at være det. Ironisk nok betyder det, at for at bevare disse levesteder, er det afgørende, at der gøres en aktiv forvaltningsmæssig indsats. Denne del af projektet søger at udvikle og afklare hvordan forvaltning kan ske indenfor rammerne af habitatdirektivets artikel 12 og kommer med bud på praktiske eksempler og metoder, med tilhørende økonomi. To metoder afprøves.

  • Vedligeholdelse af indre korridorer ved stævning f.eks. langs skovveje og korridorer. Herved bevares arealer under konstant tilgroning.
  • Foryngelse af skoven i større lysbrønde. Efterhånden som skoven udvikler sig flytter disse arealer rundt inden for et større område. Derved beskyttes ”levestedet” på dynamisk vis.
    Naturstyrelsen administrere en ny tilskudsorninger til særlig drift af skov, med henblik på beskyttelse af hasselmus' og flagermus' levesteder i skov.

Link til tilskudsordning om særlig drift.

Projektet støttes af

Projektpartnere